KOLIKO SU NAM DECA ZALUĐENA TELEFONIMA: Istraživanje pokazalo strašne brojke

Novosti online

30. 09. 2023. u 00:19 >> 00:42

NEDAVNO istraživanje pokazalo je koliko vremena deca provode za svojim telefonima, a brojke su zaista neverovatne, tačnije zastrašujuće.

КОЛИКО СУ НАМ ДЕЦА ЗАЛУЂЕНА ТЕЛЕФОНИМА: Истраживање показало страшне бројке

Foto:Pokemon images

Za potvrdu kako su mladi (a i mnogi stariji) zaluđeni telefonima i da ih retko ispuštaju iz ruku nije potrebna nikakva naučna studija, ali istraživanja mogu da pomognu da se sazna o kakvom je velikom problemu reč i kakve bi mogle biti posledice na tinejdžere. Njihovi telefoni stalno zvone ili vibriraju.

KONSTANTNO ZUJANjE 24 SATA

Maltene neko ih stalno zove, primaju poruke, obaveštenja s društvenih mreža i slično, a pored toliko distrakcija, pitanje je kako i mogu da rade druge stvari, posvete se školi i učenju.

Prema nedavnim rezultatima istraživanja „Komon sens medije“, broj obaveštenja koja tinejdžeri dobijaju tokom dana je neverovatno veliki. U radikalnijim slučajevima ta brojka može da iznosi do čak pet hiljada tokom 24 sata. U većini slučajeva brojke ipak nisu takve, ali prilično su zabrinjavajuće. Naime, polovina mladih između 11 i 17 godina dnevno prima najmanje 237 obaveštenja na svoj telefon.

U najvećem broju slučajeva obaveštenja dolaze od prijatelja s društvenih mreža i četvrtinu njih dobijaju tokom nastave, a oko pet odsto njih tokom noći.

Za potrebe studije više od 200 mladih je na svojim telefonima instaliralo posebnu aplikaciju koja je pratila njihovo korišćenje telefona - kada i koje aplikacije koriste kao i obaveštenja koja primaju. Između ostalog, u istraživanju su praćena obaveštenja koja korisnici dobijaju s Tik Toka, Snepčeta, Fejsbuka, Instagrama i Diskorda.

Osnivač i izvršni direktor „Komon Sens Medije“ Džim Stjuer komentariso je kako su tinejdžeri izloženi „konstantnom zujanju“ telefona.

Od kada otvore oči, pre nego što odu u kupatilo, uzimaju telefone u ruke i tokom celog dana su konstantno forsirani da odgovaraju na poruke prijatelja na društvenim platformama, rekao je Stjuer dodavši kako je to dominantan faktor u njihovim životima.

Ipak, pokazalo se, kako deca odrastaju, da im takav stil života više toliko ne odgovara i ometa ih u svakodnevnim obavezama pa s vremenom sve više njih koristi opciju „do not disturb“ na svojim uređajima.

Skoro svi, odnosno njih 97 odsto, telefone je koristilo u školi, pri čemu ih je većina koristila za kontaktiranje roditelja, dok bi se neki uz telefone „odmorili“ između školskih obaveza.

NE OSUĐUJTE DECU, PRIČAJTE S NjIMA

U ovom izveštaju spominju se i saveti za roditelje oko načina na koji bi trebalo da komuniciraju sa svojom decom oko ovog problema. Oni ne bi trebalo da ih osuđuju zbog toga jer je to danas jednostavno svet u kojem žive, već bi roditelji s njima trebalo da pričaju, pokažu interes za njihova iskustva s telefonima i objasne im da im se mogu poveriti u vezi sa svim, bez straha da će im oduzeti telefone, preneo je „Njujork post“.

Naglašava se kako i roditelji često provode puno vremena s telefonima u rukama, često i sami koristeći iste aplikacije kao i njihova deca. Upravo bi tu činjenicu trebalo iskoristiti za razmenu iskustava, ali i eksperimentisanje u načinu na koji se koriste telefoni, ali i videti kako bi takve promene mogle da deluju na raspoloženje, koncentraciju i spavanje.

Takođe, spominje se i upotreba alata za kontrolu vremena koje dete provodi onlajn. Oni zahtevaju značajnu uključenost roditelja, a pokazalo se kako nisu uvek najdelotvorniji. Takvi alati roditeljima neće pomoći da shvate kako se njihovo dete zaista oseća i šta proživljava na mreži. Zato je od velike važnosti razgovarati sa svojom decom kako bi shvatili kako oni razmišljaju i kakva su njihova iskustva u korišćenju interneta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave