HLADNI FRONT DONOSI NAGLU PROMENU VREMENA: Pred nama dva najtoplija dana u septembru, a onda slede padavine i grmljavina

Novosti online

11. 09. 2023. u 20:00

PRED nama su najtopliji dani ovog septembra, ali vrlo brzo se očekuje i pogoršanje vremena.

ХЛАДНИ ФРОНТ ДОНОСИ НАГЛУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА: Пред нама два најтоплија дана у септембру, а онда следе падавине и грмљавина

Foto: Tanjug

Vikend iza danas doneo nam je sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i do 33°C.

Ipak, jutra su bila vrlo sveža i hladna, u dolinama i kotlinama sa maglom, pa su jutarnje temperature padale i ispod 10°C, pa i na 8°C, u Sjenici na 3°C, dok je jutros bilo 4°C.

Iz tog razloga zabeležene su velike temperaturne razlike između dnevnih i jutarnjih temperatura, u mnogim predelima oko i preko 20 stepeni, u Sjenici čak 23 stepena, jer je maksimalna temperatura bila letnjih 26°C.

I današnji dan protiče u znaku sunčanog i pravog letnjeg vremena, a ovog poslepodneva temperature širom Srbije su preko 30°C.

Kako pojašnjava meteorolog Đorđe Đurić, još toplije biće u naredna dva dana, jer će Srbija biti pod uticajem tremičkog visinskog grebena sa jugozapada, uz dalji priliv još toplije vazdušne mase, a uz visok vazdušni pritisak biće sunčano i veoma toplo. Ipak, jutra i noći biće i dalje sveža, pa i hladna, u dolinama i kotlinama sa maglom, a toplije će biti samo u Beogradu.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, lokalno i do 35°C.

Ipak, zbog kraćih dana, vrućine će biti dosta podnošljivije, u odnosu na tokom letnjih dana, a i vrednosti UV zračenja iako visoke, neće biti vrlo visoke kao od maja do avgusta, ali je oprez neoophodan, kao i da se ne izlažete suncu duže od 30 minuta bez adekvatne zaštite.

Već u sredu očekuje se narušavanje termičkog grebena i pad vazdušnog pritiska, uz postepeno povećanje oblačnosti krajem dana i to će biti uvod u promenu vremena.

U noći između srede i četvrtka u severnim i zapadnim, a u četvttak i u ostalim predelima naoblačenje, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena biće uslovoljeno prodorom oslabljenog hladnog fronta, pa će i jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, a temperatura u padu.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, a još malo svežije biće u petak, kada se posle podne i uveče očekuje i nešto više padavina, a maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C.

Dakle, s obzirom na to da je prosek maksimalne tempetrature za sredinu septembra od 23 do 27°C, one će do srede biti više i za 7-8 stepeni.

Iako će hladni front doneti nešto svežiju vazdušnu masu i pad temperatura za oko osam stepeni, ostaće i dalje umereno toplo, uz prosečne temperature.

Inače, ovo pogoršanje vremena biće prolaznog karaktera, uz lokalne padavine i grmljavinske procese. Jačih padavina i oluja neće biti.

U subotu još ponegde uz padavine, uz postepenu stabilizaciju vremena, pa se u nedelju očekuje dosta sunčanije i toplije vreme.

Za razliku od većeg dela septembra koje obeleževa uticaj anticklona, uz visok vazdušni pritisak i stabilno, sunčano i veoma toplo vreme, kraj septembra obeležiće uticaj ciklona sa Atlantika, uz nešto češće padavine, ali će i dalje ostati umereno toplo i toplo vreme i bez velikih vrućina.

Prema trenutnim prognozama do kraja septembra nema na vidiku da će doći do jačeg zahlađenja i obilnijih padavina.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: RODE OPET SLEĆU: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave