OBUKA O PRIJAVLJIVANJU SUMNJIVIH TRANSAKCIJA I RADIONICA: "Međuinstitucionalna saradnja između tužilaštava i Agencije za sprečavanje korupcije“

Novosti online

08. 09. 2023. u 11:49

U OKVIRU projekta „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji”, koji podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a sprovodi Savet Evrope, 6. i 7. septembra, održana je obuka za zaposlene u Agenciji za sprečavanje korupcije i Upravi za sprečavanje pranja novca o prijavljivanju sumnjivih transakcija, kao i radionica na temu međuinstitucionalne saradnje između tužilaštava i Agencije za sprečavanje korupcije.

ОБУКА О ПРИЈАВЉИВАЊУ СУМЊИВИХ ТРАНСАКЦИЈА И РАДИОНИЦА: Међуинституционална сарадња између тужилаштава и Агенције за спречавање корупције“

ASK

U uvodnom delu prvog dana, učesnicima obuke su se obratili v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović i javni tužilac Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Jasmina Milanović Ganić, koji su tom prilikom istakli važnost saradnje nadležnih institucija u cilju brzog i efikasnog otkrivanja i procesuiranja krivičnih dela sa elementima prikrivanja imovine, pranja novca i drugih koruptivnih krivičnih dela.

Predavač, ekspert Saveta Evrope Klaudio Stroligo, upoznao je učesnike obuke sa indikatorima pranja novca koji se mogu pojaviti u izveštajima o imovini i prihodima javnih funkcionera, dobrim praksama i primerima iz međunarodne i domaće prakse, kao i procedurama u slučaju sumnje na pranje novca.

ASK

Drugog dana, na radionici o međuinstitucionalnoj saradnji između tužilaštava i Agencije za sprečavanje korupcije, javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Miljko Radisavljević, istakao je značaj povezivanja svih institucija, odnosno efikasnije saradnje preventivnog i represivnog sistema za borbu protiv korupcije.

Direktor Agencije Dejan Damnjanović se složio i dodao da je potrebno kontinuirano raditi na boljoj komunikaciji i saradnji, jer je zajednički interes svih nadležnih institucija da se nivo korupcije u našoj državi smanji.

ASK

Predstavnici Agencije, Vrhovnog javnog tužilaštva, viših javnih tužilaštava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, kao i Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, tokom diskusije, razmenili su mišljenja o trenutnom nivou saradnje, o načinima njenog unapređenja, sa naglaskom na postupke u oblasti provere imovine i prihoda javnih funkcionera, sukoba interesa, i na primenu relevantnih odredbi Zakona o sprečavanju korupcije.

Zaključak sa oba skupa je da je vidljiv napredak u neposrednoj komunikacija i koordinaciji, ali i da je neophodno nastaviti sa daljim sprovođenjem svih predviđenih zajedničkih aktivnosti iz potpisanih sporazuma o saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave