STIŽU JAKE OLUJE I POPLAVE: Meteorolog otkriva koji delovi Srbije su najugroženiji

Novosti online

29. 08. 2023. u 11:26

OSVEŽENjE je stiglo i do Srbije.

СТИЖУ ЈАКЕ ОЛУЈЕ И ПОПЛАВЕ: Метеоролог открива који делови Србије су најугроженији

Foto: N. Živanović

Nakon jučerašnjih 39°C, u toku noći snažan grmljavinski sistem iz Crne Gore zahvatio je jugozapadne predele Srbije, a oblačni sistem iz Bosne i Hrvatske zahvatio je zapadne i severozapadne predele Srbije, pa je u svim ovim predelima u toku noći i jutros bilo kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Istovremeno, u toku noći iznad severoistočnih i istočnih predela Srbije formirala se veoma izražena linija nestabilnosti, kao posledica predfrontalnih nestabilnosti.

Ovaj dugačak, a uzan pojas prostirao se od jugoistoka Banata preko dela Podunavlja i planina istočne Srbije, uz ekstremno obilne pljuskove sa grmljavinom. Ovaj sistem bio je bukvalno stacioniran i natapao je jedno te isto područje, naročito područje oko Bele Crkve gde je prema procenama prema rumunskoj granici za nekoliko sati palo i preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, što je više nego za ceo mesec.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, ogromne količine padavina pale su i na području Vršca, Velikog Gradišta, Majdanpeka i Zaječara, lokalno preko 50 litara, a u Velikom Gradištu 43 litra.

Ovog jutra kiše i pljuskova sa grmljavinom ima na severu i na zapadu Srbije, uz jače grmljavinske sisteme na severu Bačke, naročito na širem području Subotice.

Nad istočnom Srbijom i dalje je izražen veoma snažan i jak grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinom, naročito na širem području Negotina i Zaječara.

U ostalim predelima Srbije je suvo.

Nakon veoma tople i neugodne tropske noći, pri čemu se temperatura u Beogradu nije spuštala ni ispod 25°C, ovog jutra osveženje se oseća širom Srbije, uz temperature od 20 do 25°C, ali je i dalje veoma toplo na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, uz temperature do 28°C.

U toku dana u Srbiji će biti promenljivo oblačno, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom.

Padavine će se ponovo intenzivirati u drugom delu dana i to nad centralnim, severoistočnim, istočnim i južnim predelima Srbije, uz obilne pljuskove sa grmljavinom. Ponegde se očekuju i jače grmljavinske oluje.

Danas se širom Srbije očekuje novih 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, u južnim, centralnim i istočnim predelima od 10 do 30 litara, u zonama grmljavinskih oluja i više, a na istoku i severoistoku Srbije i preko 50 litara, pri čemu može doći do urbanih poplava, odnosno da odvodni i kanalizacioni sistemi ne mogu da prihvate ogromnu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

Danas se očekuje nagli rast reka na istoku Srbije, naročito u slivu Peka, Mlave i Timoka, pri čemu u slivu ovih reka može doći i do bujičnih poplava, naročito manjih i u gornjim tokovima.

Inače, danas će u Srbiji biti hladnije za 8 do 10 stepeni i maksimalna temperatura biće uglavnom od 27 do 30°C.

Promenljivo vreme zadržaće se do petka, a od vikenda povratak leta i sunčanog vremena.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: RTS PREKINUO PROGRAM: Srčani udar, pa reanimacija - trenutak kada se snimatelj srušio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)