VRATIO SE EL NINJO: Da li će se obistiniti predviđanja meteorologa?

Novosti online

06. 07. 2023. u 00:46

FENOMEN El Ninjo je u toku, objavila je Svetska meteorološka organizacija (SMO). Ovaj vremenski fenomen, koji izaziva više globalne temperature, trebalo bi da traje do kraja godine i biće „barem umerene jačine“, sa verovatnoćom od 90 odsto tvrdi SMO.

ВРАТИО СЕ ЕЛ НИЊО: Да ли ће се обистинити предвиђања метеоролога?

Foto Tanjug/AP

El Ninjo je fenomen koji se obično povezuje s povećanom vrućinom širom sveta, kao i sušom u nekim delovima planete i obilnim kišama u drugim.

„Pojava El Ninja uveliko će povećati verovatnoću rušenja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu“, rekao je glavni sekretar SMO profesor Peteri Talas.

„Proglašenje El Ninja signal je vladama širom sveta da mobilišu pripreme za ograničavanje uticaja na zdravlje, ekosisteme i privredu. Rana upozorenja i anticipirajuće delovanje ekstremnih vremenskih događaja povezanih sa ovim velikim klimatskim fenomenom od vitalne su važnosti za spasavanje života i sredstava za život“, upozorio je on.

Od 2020. godine svet je pod uticajem izuzetno duge La Ninje, fenomena suprotnog od El Ninja, koja se završila ranije ove godine. Ujedinjene nacije su objavile da je uprkos delovanju La Ninje proteklih osam godina bilo najtoplije u istoriji. „Bez tog vremenskog fenomena vrućine su mogle biti i gore“, navodi UN.

Vilfran Mufuma-Okia rukovodilac je regionalnih službi za predviđanje klime pri SMO. „Uticaj događaja El Ninjo na globalne temperature verovatno će povećati globalnu temperaturu jer će El Ninjo dodati antropogeno zagrevanje“, rekao je on.

Dok će u nekim delovima planete izazvati jake suše, u drugima će izazvati bujice i poplave. UN je pozvala vlade širom sveta da se pripreme za posledice dolaska El Ninja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

3. JUL NAJTOPLIJI DAN U ISTORIJI NA GLOBALNOM NIVOU

Protekli ponedeljak, 3. jul 2023, bio je najtopliji dan otkad postoje satelitska merenja, pokazuju podaci američkog Nacionalnog centra za predviđanje prirodnih pojava. Prosečna globalna temperatura dostigla je 17.01°S nadmašivši rekord iz avgusta 2016. od 16.92°S, objavili su svetski mediji.

Jug SAD poslednjih nedelja je zahvatila intenzivna vrućina zbog ekstremnih vremenskih prilika. U delovima Kine nastavio se dugotrajni toplotni talas s temperaturama iznad 35°S. Severna Afrika zabeležila je temperature blizu 50°S, a na Bliskom istoku hiljade ljudi pati od neuobičajene vrućine. Čak su i na Antarktiku zabeležene nenormalno visoke temperature.

KAKO NASTAJE EL NINjO?

El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem preovladavaju vetrovi sa istočnom komponentom.

„Bili smo svedoci poslednjeg El Ninja 2016. godine i tada smo zabeležili najtoplije leto do tada“, objašnjavaju iz Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA).

NOAA proglašava dolazak El Ninja kada se okeanske temperature u istočnom i ekvatorijalnom Pacifiku povise za 0,5 stepeni po Celzijusu više od normale u odnosu na prethodni mesec i traju ili se očekuje da će se nastaviti u idućih pet tromesečnih razdoblja. Australijska kancelarija za meteorologiju (BOM) ima drugačije kriterijume, tj. glavna područja istočnog Pacifika moraju biti za 0,8 stepeni toplija od proseka.

„HLADNIJA SESTRA“

Dva vremenska fenomena su deo prirodne oscilacije podstaknute temperaturama okeana i vetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Ninja, njegove hladnije sestre La Ninje i neutralnih uslova. Poslednje tri godine zabeležen je niz neobičnih posledica La Ninje.

Za vreme trajanja El Ninja vetrovi koji duvaju prema zapadu, duž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine okeana.

U godinama La Ninje vetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači i guraju tople površinske vode na zapad te povlače dublju, hladniju vodu na istoku. NOAA smatra da postoji 56 odsto šanse da će El Ninjo dostići vrhunac u snazi tokom zime na severnoj hemisferi i da će podići površinsku temperaturu istočnog Pacifika za najmanje 1,5 stepeni.

FOTO: AP/Tanjug

 

VELIKI RAST TEMPERATURA

Prema predviđanjima, planetu čeka izuzetno visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz istoriju, sve to signalizira da se očekuje izuzetno snažan El Ninjo.

Oluje i značajno hladnije vreme mogli bi da zahvatiti jug SAD, a budući da se očekuje da El Ninjo ima snažan uticaj na nadolazeće zimske sezone, takođe je moguće da će uticati na obrasce padanja snega. Na severu Sjedinjenih Američkih Država obično ima manje snežnih padavina tokom zima kada deluje El Ninjo, ali više padavina moglo bi da zahvati centralne i južne delove SAD i istok.

U Evropi se najveći uticaj očekuje nad centralnim delom i na jugozapadu. Manje padavina moglo bi biti iznad jugoistočne Evrope i Skandinavije, preneo je Indeks.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024