"PRAZNO" NA PEDAGOGIJI I ISTORIJI: Polaganje prijemnih ispita budućih brucoša do 30. juna

B.Borisavljević

27. 06. 2023. u 11:30

NA fakultetima Univerziteta u Beogradu juče je počelo polaganje prijemnih ispita, a najveća gužva bila je na Sajmu, gde je organizovana provera znanja za studente ETF. Za 15.193 indeksa konkurisalo je 18.088 kandidata. Kao i prethodnih godina najveća konkurencija biće na odseku sa psihologiju, gde će se za jedno mesto boriti pet kandidata, i na Stomatološkom fakultetu, koji će upisati 260 brucoša, a prijavilo se 745.

ПРАЗНО НА ПЕДАГОГИЈИ И ИСТОРИЈИ: Полагање пријемних испита будућих бруцоша до 30. јуна

Foto: Z.J.M.

"Gužva" je i na FON, gde je najviše prijavljenih - 2.308, a mesta ima za 980. Najmanje prijavljenih je na Fakultetu za fizičku hemiju - 39, Fizički fakultet - 58 i Tehničkom u Boru - 79. Praznih klupa ostalo je i na Rudarsko-geološkom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Tehnološko-metalurškom fakultetu, kao i na pojednim smerovima drugih fakulteta. Tako je za studije psihologije na Filozofskom fakultet prijavljeno 547, a na ostalih devet katedri ukupno 327. Na sociologiji i istoriji je bilo duplo manje zaintersovanih od upisne kvote, a mesta su nepopunjena i na odseku za filozofiju, pedagogiju, andragogiju, istoriju umetnosti.

NEKI VEĆ ZAVRŠILI

Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, prijemni ipsit je juče organizovan na 13, a na sedam su istog dana i završeni - Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski, dok će Filozofski, ETF, RGF, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni i narednih dana imati proveru znanja.

Na katedri za srpski jezik i književnost i srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu je konkurisalo tri puta manje maturanata od broja slobodnih mesta. Odeljenju Učiteljskog fakulteta u Vršcu podnete su tek četiri prijave, u Novom Pazaru 20, dok je za vaspitače bilo zainteresovano samo troje.

Polaganje prijemnog ispita traje do 30. juna, a konačne rang-lista biće objavljene 10. jula. Upis počinje najkasnije 10. i traje najduže do 14. jula. Do 15. jula fakulteti dostavljaju Rektoratu Univerziteta u Beogradu podatke o preostalom broju slobodnih mesta.

Uspeh u srednjoj školi nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova, dok na prijemnom kandidat može da osvoji maksimum 60 poena. Brucoš može osvojiti najviše 100 poena, za ulazak na budžet potreban je najmanje 51 bod, a za samofinansiranje najmanje 30 bodova.

Prema odluci Vlade Srbije, u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, na teret budžeta biće upisano 17.822 brucoša, od koji je najviše u Beogradu - 9.743.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave