VIŠE DECE NEGO HRANITELJA: Sve manja zainteresovanost porodica da preuzmu brigu o vaspitanju mladih

Lj. Preradović

29. 06. 2023. u 16:32

POSLEDNjIH nekoliko godina evidentno je smanjena zainteresovanost za bavljenje hraniteljstvom na teritoriji čitave Srbije, a isti trend prepoznaje i Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu, koji je osnovan za Južnobački, Sremski i Srednjebanatski okrug. Na ovom području, tokom 2022. godine, urađeno je godišnje istraživanje koje je pokazalo da je usluge pružalo 637 hraniteljaskih porodica, a brinuli su o 1023. dece, odnosno mladih.

ВИШЕ ДЕЦЕ НЕГО ХРАНИТЕЉА: Све мања заинтересованост породица да преузму бригу о васпитању младих

Šaterstok

Ove podatke, u razgovoru za "Novosti", predočava Ivana Koprivica, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu.

- I pored kontinuirane promocije koju sprovodimo, broj novih hraniteljskih porodica ne prati realne potrebe, odnosno povećan je broj dece koja imaju potrebu za smeštajem  u  sistem alternativne brige - ističe Koprivica. - O razlozima za takvu situaciju ne možemo pouzdano govoriti, a pretpostavka je da je reč o brojnim, manje ili više povezanim društvenim uzrocima, kao što su dinamika porodičnog života danas, zahtevi tržišta rada i usmerenost ka obezbeđivanju bazične materijalne sigurnosti porodice i, generalno, povećan broj stresogenih faktora koji prate savremeni život.

Pod takvim okolnostima, kako predočava realizatorka edukativnih programa iz Centra, Jelica Marić Dević, porodice pod otežanim uslovima obavljaju svoje bazične funkcije i utisak je da često ne prepoznaju lični kapacitet za preuzimanje dodatne odgovornosti kroz složenu brigu o deci bez roditeljskog staranja.

- Vrlo je vidljiva negativna kampanja o hraniteljstvu i neophodan je zajednički, koordinisani nastup svih aktera u zajednici kako bi se javnost upoznala sa institutom hraniteljstva - navodi Koprivica dalje razloge, dodajući da ne treba zanemariti da se nalazimo u eri masovnog senzacionalističkog, neetičnog medijskog izveštavanja i da od takvog trenda nije pošteđeno ni hraniteljstvo.

Deca kojoj je potrebno hraniteljstvo su oba pola, različitih uzrasta i porekla, a među njima ima zdrave, ali i dece sa manjim ili većim zdravstvenim problemima, dece koja imaju zaostajanje u razvoju, ali i one koja osećaju posledice zanemarivanja ili zlostavljanja, koja su svedoci ili žrtve nasilja.

U hraniteljsku porodicu, prema rečima naših sagovornica, može da se smesti najviše troje dece, odnosno dvoje ako su sa smetnjama u razvoju, osim kada je reč o braći i sestrama i kada je procenjeno da je zajednički smeštaj u najboljem interesu svakog od njih pojedinačno.

Najkasnije do 26. godine

U Južnobačkom okrugu je nešto više od 500 dece, odnosno mladih bez adekvatnog roditeljskog staranja, a po broju prednjači Novi Sad sa 151, sledi Beočin - 76, u Bečeju je 62, Srbobranu 43, Bačkoj Palanci 42 dece i mladih.

- Hraniteljstvo može trajati najkasnije do završetka školovanja, odnosno najkasnije do 26. godine života u situacijama visokog obrazovanja - objašnjava Koprivica. - Kontinuirano, najveći procenat dece na hraniteljstvu je školskog uzrasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)