U JUNU BEZ KIŠE SAMO PET DANA: Najnovija prognoza RHMZ-a vam se neće svideti

Novosti online

02. 06. 2023. u 14:35

PREMA dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u junu ove godine biće u proseku svega pet dana bez padavina.

У ЈУНУ БЕЗ КИШЕ САМО ПЕТ ДАНА: Најновија прогноза РХМЗ-а вам се неће свидети

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naime, prema grafikonu RHMZ na kome su prikazani dani kada će padati kiša, kiša u prestonici neće padati samo 4, 12, 18, 22. i 27. juna.

 - Stabilizaciju vremena, više sunca i porast temperatura najavljujemo za kraj juna. Sve do kraja kalendarskog proleća nestabilno, smena sunca i oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima, nepogodama i gradom. Jutarnje temperature u ovom period biće od 13 do 18 stepeni, a najviše dnevne od 23 do 28 stepeni. Usled čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vreme od 20 do 50 litara/m2 kiše, trebalo bi očistiti odvode vode tamo gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost bujičnih poplava koje se u naseljenim mestima dešavaju kada količina padavina pređe 20 litara/m2 za 6 sati - kaže meteorolog Ristić za medije.

Sa početkom leta počinje lepše vreme sa sve više sunca, a sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše. Maksimalne temperature u postepenom porastu i krajem juna biće prave letnje do 35 stepeni.

Krajem juna pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas na području Srbije lokalno će biti obilni uz grad (od 20 do 40 mm za kratko vreme u zoni najintenzivnijih pljuskova, lokalno i više).

Sutra na severu Srbije stabilizacija vremena - lokalno intenzivni pljuskovi očekuju se uglavnom južno od Save i Dunava, a u nedelju samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

ATELjE VINA ŠAPAT: Jedinstven koncept vrhunske gastronomije i usluge

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAD TO NE JEDE: Dijana otkrila koji je omiljeni Noletov slatkiš iz detinjstva (RECEPT)