POGLEDAJTE KAKO TUTNJI MODERNIZOVANI ORAO: Ministar Vučević snimio let sa aerodroma Morava (VIDEO)

Novosti online

02. 06. 2023. u 12:07

NAKON modernizacije aviona “orao”, danas je izveden probni let na aerodromu Morava. Ovom probnom letu prisustvovao je i ministar odbrane Miloš Vučević koji je na svom zvaničnom Instagram profilu objavio video.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ТУТЊИ МОДЕРНИЗОВАНИ ОРАО: Министар Вучевић снимио лет са аеродрома Морава (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Instagram/milosvucevic_odbrana

Ovaj model, nastao je usled potrebe da se dotadašnji jurišni avioni vlastite proizvodnje J-21 Jastreb, koji su se nalazili u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva SFRJ, zamene savremenijim avionom za podršku, koji se može koristiti i za određene borbene zadatke vazduh-vazduh.

Prvi prototip poleteo je 1974. godine, a međunarodnu promociju doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1985. godine, bio je to avion Orao J-22.

Poznat je kao prvi domaći avion koji je leteo brzinom većom od zvuka.

Modernizacija aviona “orao”

Avioni “orao” poseduju “Rolls-Royce” motore. Modernizovani “orao” gledano sa spoljašnje strane isti je kao osnovna verzija letelice, jedina primetna razlika je u ugrađenom optoelektronskom sistemu u nosu aviona.

Ugrađivanjem forsaža u jednosednim i dvosednim modelim, poboljšana je dinamička karakteristika aviona. Takođe, ugrađeni su novi elektronski sistemi koji znatno poboljšavaju stabilnost i upravljivost aviona.

Prvi let nakon modernizacije na aerodromu Morava

Danas je izveden probni let modernizovanog modela “orao”. Probni let realizovan je na Lađevcima, odnosno aerodromu Morava. Smešten je na 15 kilometara od Kraljeva, od Čačka 25 kilometara i 39 kilometara od Kragujevca. Predstavlja civilni i vojni aerodrom. Vojna baza aerodroma zadržala je naziv Lađevci, a civilni deo dobio je naziv Morava.

Nakon rekonstrukcije, zvanično je otvoren u junu 2019. godine. Predviđen je za međunarodne letove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (193)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije