DANAS SLAVIMO SVECA ČIJE MOŠTI OBILAZE MNOGI: Verovanje vezano za ovaj praznik nosi moćnu simboliku

Novosti online

02. 06. 2023. u 07:07

SVETI Stefan Piperski bio je hrišćanski podvižnik iz 17. veka iz sadašnje Crne Gore, a tadašnje Hercegovine Svetog Save. Po poreklu je bio Srbin, rođen u nikšićkom plemenu, u selu Kuta u Župi Nikšićkoj, od siromašnih, ali blagočestivih roditelja, Radoja i Jaćime.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА ЧИЈЕ МОШТИ ОБИЛАЗЕ МНОГИ: Веровање везано за овај празник носи моћну симболику

Foto: Shutterstock

Po predanju podvizavao se najpre u manastiru Morači, gde je bio i iguman. Turci su ga odatle proterali, i on se nastanio u Turmanu Rovačkom, na mestu koje se sad naziva Ćelište. Posle se preselio i nastanio u Piperima u jednoj ćeliji, gde je do smrti ostao u teškom podvigu.

Njegove mošti u manastiru Ćelija Piperska ubrzo su počeli da obilaze ne samo Srbi već i Turci i Albanci, jer su se pročule zbog svog čudotvorstva. Kult Stefana Piperskog brzo se proširio po Crnoj Gori i Boki, ali i ostalim krajevima gde žive Srbi, a kao svetog čoveka poštovali su ga i Turci i Albanci.

Osnivač je i ktitor manastira Ćelija Piperska, koji je nastao na mestu gde se on podvizavao. Umro je 20. maja 1697. godine. Njegove mošti i sada tu počivaju.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. maja po crkvenom, a 2. juna po gregorijanskom kalendaru.

O Sv. Stefanu Piperskom i svetoj obitelji Ćeliji Piperskoj, kao srpskom svecu i srpskom manastiru, kao i o slavnim Nemanjićima piše nikšićki list Onogošt, u broju 23 za 1899. godinu.

(Informer)

BONUS VIDEO:

APEL PATRIJARHA PORFIRIJA: Da se verom i molitvom, a ne sukobima i podelama obratimo Gospodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)