DA LI JE STABILIZACIJA VREMENA NA VIDIKU: Detaljna prognoza po danima za prvu dekadu juna

Novosti online

01. 06. 2023. u 14:35

DANAS je prvi dan klimatološkog leta, a i on će proteći u znaku veoma promenljivog vremena, dok duže stabilizacije nema na vidiku.

ДА ЛИ ЈЕ СТАБИЛИЗАЦИЈА ВРЕМЕНА НА ВИДИКУ: Детаљна прогноза по данима за прву декаду јуна

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U toku poslepodneva širom Srbije očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovim i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom intervalu palo od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Vetar će biti slab, osim u zonama grmljavinskih oluja.

Maksimalna temperatura biće od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Zbog povećanje relativne vlažnosti vazduha, očekuje se veoma sparno i neugodno vreme.

Veoma slično vreme očekuje se i u petak i u subotu, ali će prvi dan vikend severnim predelima Srbije, a pre svega Vojvodini doneti i pretežno sunčano vreme.

U nedelju će na severu Srbije biti pretežno sunčanom. U ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, posle podne sa pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura u petak i za vikend biće od 21 do 27°C, u Beogradu do 24°C, a u nedelju oko 25°C.

U nedelju će duvati i pojačan jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju i u Beogradu jak, a na jugu Banata sa olujnim udarima od preko 80 km/h.

U ponedeljak će u većem delu Srbije biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne u jugozapadnim i zapadnim, a pred kraj dana i uveče i u severnim predelima Srbije i u Beogradu očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima i grmljavinom.

Od utorka će ponovo u većem delu Srbije biti nestabilno i nešto svežije sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a očekuje se opasnost i od nepogoda.

Početak juna doneće dodatnih 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno preko 50 mm, a u zonama jačih nepogoda i više.

Kako je Srbija već duži period pod uticajem obilnijih padavina i grmljavinskih oluja, a takva situacija očekuje se i početkom juna, postojaće opasnost u zonama jačih oluja i obilnih padavina od poplava bujičnih karaktera, uglavnom na potocima i manjim rekama, dok problema kod većih i srednjih reka ne bi trebalo za sada biti.

Na pojedinim lokacijama može doći do poplava ne zbog izlivanja tokova i reka, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

I u toku poslepodneva, ali i narednih dana na otvorenom se preporučuje oprez zbog opasnosti od grmljavinskih nepogoda, a oprez se savetuje i u saobraćaju, pogotovo ukoliko dođe do plavljenja saobraćajnica ili pojave grada ili olujnog vetra.

Prema trenutnim prognozama duže stabilizacije vremena nema na vidiku, a veći deo prve polovine juna proteći će u znaku promenljivog i nestabilnog vremena i bez većih vrućina.

Dakle, početak juna doneće česte padavine, dok će maksimalne temperature biti oko ili malo ispod proseka. Prosek maksimalnih temperatura za početak juna u Srbiji je od 25 do 28°C.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković