SRBIJA NA UDARU OLUJE: U ovim delovima Srbije do kraja dana se očekuju obilni pljuskovi

Novosti online

27. 05. 2023. u 18:19

I DANAŠNjI dan u Srbiji protiče u znaku čestih i jakih pljuskova sa grmljavinom.

СРБИЈА НА УДАРУ ОЛУЈЕ: У овим деловима Србије до краја дана се очекују обилни пљускови

Foto: Printskrin

Nažalost, bilo je i jačih grmljavinskih nepogoda, a oko 13 časova grad se obrušio na Futog i pričinio štetu na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

U nastavku poslepodneva u mnogim predelima Srbije bilo je jačih grmljavinskih oluja, a jako nevreme zahvatilo je i Beograd oko 17 časova.

U ovom času atmosfera nad Srbijom i dalje je veoma nestabilna. Do kraja dana snažih pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Banata, u Sremu, na jugu Bačke, u Mačvi, na području Beograda, u Kolubarskom okrugu, na jugoistoku Srbije i ponegde na Kosovu i Methiji.

U ovim predelima očekuju se lokalno veoma obilni pljuskovi, grad i olujni vetrovi, a na pojedinim lokacijama očekuje se da u veoma kratkom vremenskom intervalu padne preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Svi ovi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u severostočnoj visinskoj struji prema jugozapadu.

Zbog veoma obilnih padavina u kratkom intervalu, postoji mogućnost od bujičnih poplava, duž manjih tokova i potoka ili usled toga što odvodni sistemi ne mogu da prihvate veću količinu vode, dok opasnosti od izlivanja većih i srednjih reka nema. Opasnost od bujica postoji i na strmim predelima.

Ogroman oprez se preporučuje se u saovraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a pojedine deonice biće i poplavljene. Dodatni oprez preporučuje se u slučaju grmljavinskih oluja i da se uslovi u saobraćaju prilagode vremenskim uslovima.

I dok su ovog poslepodnema mnogi predeli Srbije na udaru grmljavinskih oluja i nepogoda, u nekim predelima Srbije je pretežno sunčano i bez kapi kiše, a najmirnija situacije je u delovima centralne, istočne i jugozapadne Srbije.

Iako je dosta kišovito, toplo je, uz temperature u delovima Srbije i do 25-26°C, pa je zbog povećane vlažnosti vazduha veoma sparno i neugodno.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

ULICE I PUTEVI KAO REKE: Veliko nevreme u Loznici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UBIJEN ANTON IGOŠIN: Reprezentativac poginuo u Ukrajini