PROVERA IZ MATEMATIKE I PRIRODNIH NAUKA: U TIMS istraživanju učestvuje 4.500 četvrtaka

B.B.

26. 04. 2023. u 10:31

U 159 izabranih osnovnih škola u Srbiji počeo je novi ciklus međunarodnog istraživanja TIMSS 2023 u kome će učestvovati 4.500 učenika četvrtog razreda.

ПРОВЕРА ИЗ МАТЕМАТИКЕ И ПРИРОДНИХ НАУКА: У ТИМС истраживању учествује 4.500 четвртака

Foto Nezavisne Novine

Oni će rešavati zadatke iz matematike i prirodnih nauka. Osim procene obrazovnih postignuća učenika, upitnici koje budu popunjavali učenici, njihovi roditelji, učitelji i direktori škola daće  podatke o obrazovnom i porodičnom kontekstu u kojem ovi uče.

TIMSS istraživanje se radi svake četvrte godine, a naša zemlja je do sada učestvovala u pet ciklusa.Ove godine je novina to što će učenici testove raditi na računarima. U dosadašnjim ciklusima, četvrtaci iz Srbije su pokazali znanje iznad proseka i iz matematike, i iz prirodnih nauka.

Naši učenici učestvovaće u još jednoj važnoj međunarodnoj studiji ICILS 2023, koja je novina za domaći obrazovni sistem. Kada je reč o ICILS 2023 studiji, u nju će biti uključeno više od 3.400 učenika osmog razreda iz 155 odabranih škola iz Srbije. Reč je o međunarodnoj komparativnoj studiji u okviru koje se, na inovativan način, procenjuju računarska i informaciona, kao i algoritamska pismenost učenika osmog razreda. U fokusu su njihove sposobnosti da koriste računare za istraživanje, kreiranje i komunikaciju kod kuće, u školi i u zajednici u kojoj žive.

ICILS izveštava o sposobnostima učenika da prikupljaju, upravljaju, procenjuju i dele digitalne informacije, kao i o njihovom razumevanju pitanja u vezi sa bezbednom i odgovornom upotrebom digitalnih tehnologija. ICILS 2023 ne procenjuje pojedinačne uspehe učenika, škola, nastavnika ili direktora, već daje kreatorima obrazovnih politika i obrazovnim sistemima važan izvor podataka o kontekstima i rezultatima obrazovnih programa vezanih za digitalno obrazovanje, bez otkrivanja identiteta ispitanika.

Đaci će u TIMSS i ICILS istraživanjima  učestvovati do kraja maja, a rezultati će biti objavljeni krajem 2024. godine.

Obe studije u Srbiji realizuje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za evaluacije u obrazovanju – IEA (Amsterdam, Holandija), Boston koledžom (Boston, SAD) i ACER (Melburn, Australija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)