MINISTAR SELAKOVIĆ: Mihailo Obrenović sačinio nepisano uputstvo kako treba vladati Srbijom

Tanjug

19. 04. 2023. u 21:31

KNEZ Mihailo Obrenović je na kristalno jasan način sačinio nepisano UPUTSTVO kako treba vladati Srbijom, poručio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na otvaranju naučnog skupa "Knez Mihailo Obrenović – vladar, ličnost i delo" u Beogradu.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Михаило Обреновић сачинио неписано упутство како треба владати Србијом

Foto: Vikipedija

Selaković je naveo da će Mihailo Obrenović ostati upamćen kao knez koji je imao viziju i koji je postavio temelj mnogim važnim promenama u tadašnjoj Srbiji u kojoj je dosta toga započeo i ostvario.

-Mihailo Obrenović je bio istinski vladar, oslobodilac srpskih gradova, davalac konačnog pečata srpskoj nezavisnosti, utemeljivač srpske vojske, pesnik, osnivač Narodnog muzeja, idejni tvorac Balkanskog saveza, naveo je Selaković.

Podsetio je da je Mihailo Obrenović nastradao u svojoj 45. godini, te da je iza sebe imao tek jedanaest godina vladavine - tri u prvom, a osam u drugom periodu, dodajući da su oba perioda vladavine jednako značajna po idejama kojima se vodio i viziji Srbije koju je imao.

Naveo je da je Obrenović za vreme prve vladavine vratio prestonicu iz svog rodnog Kragujevca u Beograd i da je vladao čvrsto i mudro, neretko sprovodeći nepopularne mere, ali da je bio rukovođen isključivo ciljevima koji su stvarali uslove za dugoročan napredak države i opštenarodni preporod.

-Tako je i knez Mihailo povećao porez, uveo kazne za bespravnu seču šuma, uredio da škole izdržavaju opštine, uvećao visinu državnog zajma, postavljao temelje monetarne politike moderne srpske države, povećao taksu za verske usluge, čime je jačao crkvu i njenu imovinu, naveo je Selaković.

Istakao je da je Obrenović verovao i u buđenje nacionalnih politika, te pomagao pokret protiv Turaka južno od granica tadašnje Srbije, dodajući da i današnja Srbija isto tako pomaže Srbe i u Republici Srpskoj i u svim drugim susednim zemljama u kojima oni žive.

-Pomaže im da ne zaborave svoj jezik, istoriju, kulturu, identitet i da Srbiju prepoznaju kao svoju Maticu, da je vole i osećaju kao neotuđivi deo svog bića, naveo je Selaković.

Kako je rekao, tokom svoje druge vladavine Obrenović se oslanjao na iskusne i uticajne političare iz prethodnog režima, verujući da zemlja treba da ima jaku i obrazovanu vladu.

Selaković je naveo da je Obrenović imao viziju i o tome da država treba i mora da ima kolektivno pamćenje, kontinuitet i svest o doprinosu prethodnih generacija.

Podsetio je da je Obrenović na praznik Duhovi 23. maja 1865. svim borcima iz Miloševog ustanka, koji su doživeli proslavu pedesetogodišnjice obnovljene slobode, podario spomenicu koja je bila salivena od prvoga topa kneza Miloša i nazivala se Takovski krst.

-Treba to pomenuti u godini kada obeležavamo veliku godišnjicu njegovog rođenja, ali i u godini kada današnja Srbija ima nameru da borcima ovovekovnog doba dodeli boračke spomenice, za šta sam se kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zalagao, duboko uveren da samo Srbija koja pamti, ima budućnost. Da samo Srbija koja se seća svoje žrtve ima šansu da se sačuva i da sačuva sve koji Srbiju vole i u njoj žele da žive, naveo je Selaković.

Ministar je podsetio i da je 1868. Mihailo Obrenović inicirao i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i da je godinu dana nakon njegove pogibije u Srbiji pušten u opticaj bakarni novac sa njegovim likom, prvi srpski novac posle srednjovekovnih kovanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)