EPISKOP ŽIČKI NIKANOR JE TRI PUTA PROČITAO OVU KNJIGU: Stara je 230 godina i čuva se u Kruševcu

S.BABOVIĆ

04. 04. 2023. u 15:42

KRUŠEVAC-PRE tačno 230 godina u Beču je štampana „Kratka istorija Kraljevstva Srbije, Raške, Bosne i Rame“, a jedan od retkih primeraka ovog izdanja čuva se u Kruševcu.

ЕПИСКОП ЖИЧКИ НИКАНОР ЈЕ ТРИ ПУТА ПРОЧИТАО ОВУ КЊИГУ: Стара је 230 година и чува се у Крушевцу

Foto:S.Babović

U ovom izdanju iz 1793.godine,koje je preveo Jovan Rajić stoji i zabeleška ni manje ni više nego čuvenog episkopa žičkog Nikanora Ružičića. Knjigu je, kako sam priznaje, pročitao čak tri puta.

- U čast stoljeća kako je ova istorija napisana pročitah je i po treći put u manastiru Kuveždinu 1892.godine,septembra - zapisao je episkop žički u miru Nikanor Ružičić.

Ova knjiga čuva se u Istorijskom arhivu.Izvesno je da je štampana ćirilicom 1793.godine, da je originalno izdanje preveo,preradio i predgovor napisao arhimandrit Jovan. Na naslovnoj strani, kao i u samoj publikaciji ne piše ko je pisac, već samo ime prevodioca. Ipak, autor se zna.

- U nauci je poznato da je istoriju napisao Gebhard, a Jovan Rajić je preveo sa nemačkog jezika na staroslovenski - navodi grupa arhivista u izdanju „Stare knjige Istorijskog arhiva“ iz 2015.godine. -Da bi i Srbi imali svoju istoriju, Jovan Rajić je sakupljao istorijske izvore. Poznavao je mnoga istorijska dela. Želeo je da u svojim primedbama pobije sve Gebhardove netačnosti u prikazivanju srpske prošlosti. Nije preveo sve delove ove istorije,neke je prepravio, a neke delove je u primedbama ispravio i štampao.

Knjiga iz 1793.godine, ukoričena je tvrdim kartonom,a presvučena hartijom u plavoj boji.“Kratka istorija Kraljevstva Srbije,Raške,Bosne i Rame“ smatra se najstarijom knjigom Istorijskog arhiva po utvrđenim pravilima srpske arhivistike, dok je knjiga „Historia universa“, štampana u Veneciji 1721.godine,najstarije izdanje ove ustanove u Kruševcu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave