ZA SUDIJU IJEKAVICA NIJE SRPSKA: Izgubljen spor u Strazburu zbog jezičke diskriminacije u Boru

V. Crnjanski Spasojević

29. 03. 2023. u 12:00

EVROPSKI sud za ljudska prava u Strazburu nedavno je doneo presudu protiv Srbije, a u korist advokata Pauna Jovanovića iz Bora, zbog "neopravdanog postupanja sudije" koji ga je sprečio da koristi ijekavsko narečje srpskog jezika! Ovaj slučaj mogao bi delovati kao jedan od bizarnijih da presudi Strazbura nije morala prethoditi pravna borba oštećenog u Srbiji, zaključno sa odlukom Ustavnog suda.

ЗА СУДИЈУ ИЈЕКАВИЦА НИЈЕ СРПСКА: Изгубљен спор у Стразбуру због језичке дискриминације у Бору

FOTO: Arhiva novosti

A Ustavni sud je odbio žalbu podnosioca predstavke bez adekvatnog obrazloženja ili samo ne znajući da ekavsko i ijekavsko narečje imaju jednak službeni status u Srbiji!?

Kako se navodi u obrazloženju presude Evropskog suda, Jovanović se žalio da je bio diskriminisan u krivičnom postupku pred Osnovnim sudom u Boru, pred kojim je zastupao klijenta, 18. februara 2013. Kada je dobio reč i progovorio, sudija ga je odmah upozorila "da koristi jezik koji je u službenoj upotrebi u sudu prilikom postavljanja pitanja".

Bio je to početak pravne borbe Jovanovića, koji je, inače, govornik ijekavskog narečja srpskog jezika. On se obraćao raznim sudskim instancama, uključujući i Visoki savet sudstva i Ustavni sud. Visoki savet sudstva samo je prosledio Osnovnom sudu u Boru pritužbu nezadovoljnog advokata, ali je tadašnji vršilac dužnosti predsednika suda obavestio VSS da je "pritužba neosnovana", da se od Jovanovića tražilo da "preformuliše pitanje jer ga svedok nije razumeo", da "sudija nije imao nameru da uvredi advokata", "da je ovaj zloupotrebio pravo na predstavku" i sl.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Dragan Stanić

Da advokat ipak nije zloupotrebio pravo na predstavku, jasno je iz odluke Evropskog suda u Strazburu. On jednoglasno konstatuje da je došlo do diskriminacije, da su ekavica i ijekavica u ravnopravnoj službenoj upotrebi i da država mora da isplati u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude Jovanoviću 2.000 evra na ime nematerijalne odštete, plus 95 evra na ime troškova i kamate.

- Presuda će postati pravosnažna početkom maja, kada istekne i formalni rok da država eventualno dostavi Veću neke nove dokaze. Pre toga ne bih mogao da je komentarišem - kazao je kratko oštećeni Paun Jovanović za naš list.

INCIDENT

PREDSEDNICA Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić kaže da prvi put čuje za sličan slučaj:

- Sasvim sigurno je reč o incidentu. U službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo. Ekavica i ijekavica nisu posebno regulisane ni Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, ni Ustavom, a budući da su dva narečja istog jezika, znači da su oba u službenoj upotrebi.

FOTO: Arhiva novosti

Snežana Bjelogrlić

Matica srpska, kao najstarija književna, kulturna i naučna institucija u Srbiji, čije izjave imaju poseban autoritet u pogledu standardizacije jezika, definiše da srpski ima dva narečja. Jedan od njih je ijekavica, potvrdio je za "Novosti" prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), direktor Matice Srpske i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

- Štokavsku ijekavicu je proizveo srpski narod, a njen najpoznatiji prostorni razmeštaj je vezan za istočno-hercegovački, tj. hercegovačko-krajiški dijalekat, kako se danas sve češće naziva - kaže dr Stanić za "Novosti". - Srpski jezik mora biti shvaćen kao jezički standard koji obuhvata i jekavicu i ijekavicu. Zaprepašćen sam time da neko pomišlja kako ijekavica ne spada u srpsko narečje. Ljudi su danas zbunjeni i nemaju jasnu predstavu šta sve pripada srpskom nasleđu, uključujući i jezičko. Svog nasleđa ne bismo smeli da se odričemo i zato je potrebno širiti znanje i prosvećenost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja