DEMONSTRACIJE 27. MARTA: Na današnji dan izbio vojni puč protiv "Trojnog pakta" sa Hitlerom

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 07:49

MARTOVSKI puč, čiji je povod bilo to što je Kraljevina Jugoslavija potpisala Trojni pakt Nemačke, Japana i Italije, a kojim je smenjeno kraljevsko namesništvo koje je predvodio knez Pavle Karađorđević, kao i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka, a na vlast doveden maloletni kralj Petar Drugi Karađorđević, dogodio se na današnji dan pre 82 godine.

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ 27. МАРТА: На данашњи дан избио војни пуч против Тројног пакта са Хитлером

Foto: Vikipedija

Vlada Cvetković-Maček potpisala je Trojni pakt 25. marta 1941. godine u Beču, a potpisnici su bili premijer Dragiša Cvetković i ministar spoljnih poslova Aleksandar Cincar Marković, dok je nacističku Nemačku u bečkom dvorcu Belvedere predstavljao ministar spoljnih poslova Trećeg rajha Joahim fon Ribentrop. To je bio povod za organizovanje vojnog puča, na čijem je čelu bio general Borivoje Mirković, ali i masovne demonstracije građana na ulicama Beograda i drugih gradova.

Posle smene vlade i kraljevskog namesništva, vojni zaverenici su vlast predali tada sedamnaestogodišnjem kralju Petru Drugom Karađorđeviću, koga su zastupali namesnici posle ubistva njegovog oca kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine.

Formirana je i nova vlada, na čijem čelu je bio jedan od pučista, komandant Vojnog vazduhoplovstva general Dušan Simović, dok je njen potpredsednik bio akademik Slobodan Jovanović.

Iako nova vlada nije povukla potpis sa Trojnog pakta, nacistička Nemačka iskoristila je puč u Beogradu kao povod za napad na Kraljevinu Jugoslaviju, bez objave rata, koji je počeo 6. aprila 1941. godine bombardovanjem Beograda. Nastavljen je Aprilskim ratom, koji se završio slomom i kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije i okupacijom od strane sila Osovine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri