OSMAKE NAMUČILI GEOMETRIJA I PROCENTI: Ovo su utisci maturanata o probnom testu

Lj.B.

24. 03. 2023. u 13:30

GEOMETRIJA, izračunavanje procenata i tekstualni zadaci, odnosno poslednja tri pitanja bila su najteža. Ostali zadaci bili su laki. Ovo su nam rekli mali maturanti iz osnovne škole "Drinka Pavlović" uz napomenu da su zadovoljni kako su uradili test.

ОСМАКЕ НАМУЧИЛИ ГЕОМЕТРИЈА И ПРОЦЕНТИ: Ово су утисци матураната о пробном тесту

izbor U školama 10.000 više mesta nego što ima malih maturanata, Foto N. Skenderija

Utiske nam je preneo Vukašin Dragović iz Osnovne škole "Đura Jakšić" koji nam je detaljno objasnio šta je bilo na probnom testu iz matematike.

- Prvih deset zadataka bili su baš laki, a od ukpuno 20 zadataka samo tri je trebalo "izvesti", odnosno postupno pokazati kako se dolazi do rezultata, u 19. zadatku je bilo mnogo uglova i trebalo je izračunati stepene, a najteži je bio onaj u kome je traženo da izračunamo koliko je koštao gram zlata, jer je tekst zadatka bio pomalo komplikovan - kaže nam Vukašin koji se sprema da upiše Četvrtu gimnaziju.

Osmaci ističu da se za probni test nisu naročito spremali, ali da će za "pravu" malu maturu znatno više učiti.

Inače, testom iz matematike počela je juče proba male mature za đake osmog razreda u svim školama u Srbiji. Mali maturanti sutra polažu test iz srpskog jezika i on počinje u 9 časova, a u 11 i 30 polažu test iz izbornog predmeta.

Kako je saopštilo Ministartsvo prosvete, probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika. Najveći broj učenika, njih 38 odsto, opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će probni završni ispit pomoći osmacima da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem ovog ispita.

- Ujedno, to je prilika da učenici procene koliko su u ovom trenutku spremni za predstojeći završni ispit, kako bi imali vremena da upotpune svoja znanja. Ovo je prva generacija učenika koja će umesto kombinovanog testa kao treći test polagati jedan od pet predmeta po izboru - rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEOBIČAN PODUHVAT BOGATAŠICE: Ostrvo na koje ne sme da kroči nijedan muškarac