SRPSKA VOJNA SILA GRMEĆE U BATAJNICI 22. APRILA: Biće izloženo 500 komada krupnog oružja, ulaz za građane slobodan

R. Dragović

24. 03. 2023. u 07:22

U ČAST Dana Vojske Srbije 22. aprila Ministarstvo odbrane organizovaće dosad najveći prikaz naoružanja i vojne opreme, na kome će biti prikazano gotovo sve iz arsenala oružanih snaga. Na Aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici biće predstavljeno oružje iz domaće proizvodnje, kao i ratna tehnika kupljena poslednjih godina u inostranstvu. Prema najavama, biće to najimpresivniji vojni događaj u novijoj istoriji, a biće otvoren za javnost.

СРПСКА ВОЈНА СИЛА ГРМЕЋЕ У БАТАЈНИЦИ 22. АПРИЛА: Биће изложено 500 комада крупног оружја, улаз за грађане слободан

Foto: Ministarstvo

Pripreme za vojnu svečanost već su u punom jeku, a planovi za 22. april najambiciozniji su dosad - na jednom mestu naći će se više od 500 komada krupnog vojnog naoružanja. Pistu batajničkog aerodroma zauzeće stotinu tenkova, 18 haubica "nora", desetine artiljerijskih oruđa, borbena vozila "miloš" i "lazar". U stroju će biti i raketni sistemi za zaštitu neba - kineski FK-3, ruski "Pancir" i domaći hibrid PASARS.

Važno mesto u programu svečanosti imaće i Ratno vazduhoplovstvo, koje će na nebu, kao i na zemlji, prikazati letelice koje čine okosnicu njegove borbene moći - avione "mig 29", "orlove", "supergalebove", helikoptere "erbas" H145M, Mi-17 i čuvene leteće oklopnjače - Mi-35. Poseban segment činiće borbene bespilotne letelice, kako CH-95, nabavljene u Kini, tako i domaće "pegaz", koje su odnedavno u serijskoj proizvodnji.

U Ministarstvu odbrane najavljuju da će predstojeći događaj biti jedinstven, ne samo po broju učesnika i količini ratne tehnike, već i po obimu prikazanih sredstava koja su u naoružanju Vojske Srbije.

OTVORENI KOKPITI, VOŽNjE "MILOŠEM"

GRAĐANI koji 22. aprila dođu na Aerodrom u Batajnici, osim što će prisustvovati jedinstvenoj smotri vojne tehnike, imaće priliku da izbliza vide novo naoružanje i borbena vozila. Biće moguća čak i vožnja borbenim vozilima, kakva su "miloš" ili "lazar", a za najmlađe će biti otvoreni i kokpiti borbenih aviona. Uz to, na batajničkoj pisti biće izloženo i atraktivno naoružanje i oprema specijalnih snaga - 63. padobranske brigade, 72. brigade za specijalna dejstva i Odreda vojne policije "Kobre". Ove jedinice smatraju se elitom Vojske Srbije, a njihov arsenal identičan je sličnim formacijama vojski najrazvijenijim državama sveta.

U Ministarstvu odbrane kažu da će 22. aprila građani Srbije imati retku priliku da vide gotovo svu silu oružanih snaga na jednom mestu.

Foto: Ministarstvo

- Biće to najveći događaj ove vrste ikada organizovan. Prikazaćemo najznačajnije naoružanje kojima raspolaže naša vojska, sve što je nedavno uvedeno, kao i najjače adute kupljene u inostranstvu. Svoje mesto u prikazu imaće i najsavremenije pešadijsko, streljačko naoružanje, kao i sve od opreme koju koriste pripadnici naše vojske. Građani će moći jasno da vide snagu i mogućnosti oružanih snaga - objašnjavaju u Ministarstvu.

Prikaz u slavu Dana Vojske imaće statični i dinamični deo, u kome će biti upriličeni naleti aviona, simulacije vazdušnih borbi i dejstva po ciljevima na zemlji, padobranski skokovi... Prvi put će biti demonstrirano i sadejstvo Ratnog vazduhoplovstva, jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i sistema PVO u zaštiti neba Srbije. Takođe, biće demonstrirano i dejstvo raketnih sistema PVO, koje su neprekidno u sistemu borbenog dežurstva.

JOŠ "LAZARA", "ALASA", tenkova

DRŽAVA ima ambiciozne planove nastavka opremanja - samo tokom 2023. i 2024. godine namerava da kupi oko 200 teških vozila i oruđa za jedinice Vojske Srbije. Na ovom spisku nalazi se čak 200 borbenih besposadnih platformi "mali miloš", kao i kontingent od 39 novih "lazara" i 26 modernizovanih tenkova M-84. Na spisku borbene tehnike koja će ući u arsenal oružanih snaga je i 60 savremenih sistema "Alas", 12 gvozdika, 26 vozila BRDM... Vrednost najavljenog pojačanja prebaciće iznos od 300 miliona evra.

Planirani prikaz na batajničkom aerodromu zamišljen je kao svojevrsna kruna dosadašnje modernizacije oružanih snaga, kao i naznaka novih projekata jačanja vojske i njenih kapaciteta. Nastavak investicija u odbranu je među prioritetima državnog vrha, a u srednjoročnim planovima opremanja nalazi se kupovina novih lovačkih aviona, nabavka i razvoj dronova i koncepta "pametne municije", kao i modernizacija raketne artiljerije i tenkova, jačanje specijalnih snaga i drastično veće ulaganje u standard pripadnika Vojske Srbije. Sve to, uokvireno je izuzetno složenom globalnom bezbednosnom slikom, ali i regionalnim rizicima i pretnjama.

Foto: Ministarstvo

- Rat u Ukrajini podigao je vojne budžete do nezamislivih visina. Svi se opremaju, kupuju naoružanje i opremu, a evropska vojna industrija prelazi na ratni režim neprekidne proizvodnje. Povećanje investicija za odbranu, razvoj naoružanja i kupovine u inostranstvu pokazuju odgovoran pristup prema pitanjima bezbednosti države i građana. Srbija je na vreme ušla u ovaj proces i na dnevnom nivou hvata korak sa savremenom tehnologijom i najjačim vojskama sveta, što će biti prikazano na Batajnici - najavljuju u Vojsci Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju