Ministarka Irena Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i nesaniranu deponiju u Bujanovcu

J. S.

23. 03. 2023. u 15:52

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Bujanovac i sa predstavnicima lokalne samouprave obišla nesanitarnu deponiju koja se nalazi u ovoj opštini. Ministarka Vujović razgovarala je i sa meštankom koja je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, prilikom njegove posete Pčinjskom okrugu, ukazala na problem nesanitarne deponije.

Министарка Ирена Вујовић обишла Долину Пчиње и несанирану депонију у Бујановцу

Foto: Jovana Rošul

- Ministarstvo zaštite životne sredine uvek je tu za građane i ima sluha za njihove probleme. Naš cilj je Srbija bez ijedne nesanitarne deponije. Mnogo projekata je već započeto, ali dosta toga zavisi i od lokalnih samouprava. Prema nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, regionalna deponija Meteris u Vranju je ekološka regionalna deponija i opštine iz ovog okruga treba da se povežu sa Centrom u Vranju. Bujanovac je predviđen da se nađe u ovom projektu, čime bi se rešilo pitanje nesanitarne deponije, ali od lokalnih vlasti i u Bujanovcu i ostalih opština Pčinjskog okruga zavisi kada će se to dogoditi - rekla je ministarka Vujović.

Projekat izgradnje Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, izuzetno je važan i za Ministarstvo zaštite životne sredine, jer se njime trajno rešava problem nesanitarnih deponija.

Foto: Jovana Rošul

- Dok se ne izgradi Regionalni centar ne možemo trajno da zatvorimo i saniramo deponije. Opštine Pčinjskog okruga moraju što pre da završe operativne korake, koji se odnose na izgradnju transfer stanice, dovođenje priključaka za vodu i struju, izgradnju pristupnih saobraćajnica i da potpišu međusobni Sporazum, kako bi izgradnja Regionalog centra u Vranju što pre započela - dodala je ministarka Vujović, podsetivši da je Republika Srbija već obezbedila sredstva preko kredita nemačke razvojne banke.

Foto: Jovana Rošul

Posle posete Bujanovcu, ministarka Irena Vujović održala je sastanak sa gradonačelnikom Vranja, predstavnicima opština Trgovište, Surdulica, Bosilegrad, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo i državnim sekretarom Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Draganom Stevanovićem, na kojem je zamolila lokalne samouprave da odgovorno i ubrzano rade na svim koracima u fazi pripreme, kako bi ovaj Centar bio izgrađen što pre, a sve nesanitarne deponije zatvorene i sanirane.

Ministarka Vujović obišla „Dolinu Pčinje“ i manastir Sv. Prohor Pčinjski

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas „Dolinu Pčinje“, koja je proširenjem zaštićene površine sa 2606 na 4228 hektara, Uredbom Vlade Srbije stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Republici Srbiji.

„Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu „Doline Pčinje“, izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode“, rekla je ministarka Vujović.

Foto: Ministarstvo ekologije

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji.

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za „Dolinu Pčinje“, a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura