Ministarka Irena Vujović obišla "Dolinu Pčinje" i nesaniranu deponiju u Bujanovcu

J. S.

23. 03. 2023. u 15:52

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas Bujanovac i sa predstavnicima lokalne samouprave obišla nesanitarnu deponiju koja se nalazi u ovoj opštini. Ministarka Vujović razgovarala je i sa meštankom koja je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, prilikom njegove posete Pčinjskom okrugu, ukazala na problem nesanitarne deponije.

Министарка Ирена Вујовић обишла Долину Пчиње и несанирану депонију у Бујановцу

Foto: Jovana Rošul

- Ministarstvo zaštite životne sredine uvek je tu za građane i ima sluha za njihove probleme. Naš cilj je Srbija bez ijedne nesanitarne deponije. Mnogo projekata je već započeto, ali dosta toga zavisi i od lokalnih samouprava. Prema nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, regionalna deponija Meteris u Vranju je ekološka regionalna deponija i opštine iz ovog okruga treba da se povežu sa Centrom u Vranju. Bujanovac je predviđen da se nađe u ovom projektu, čime bi se rešilo pitanje nesanitarne deponije, ali od lokalnih vlasti i u Bujanovcu i ostalih opština Pčinjskog okruga zavisi kada će se to dogoditi - rekla je ministarka Vujović.

Projekat izgradnje Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, izuzetno je važan i za Ministarstvo zaštite životne sredine, jer se njime trajno rešava problem nesanitarnih deponija.

Foto: Jovana Rošul

- Dok se ne izgradi Regionalni centar ne možemo trajno da zatvorimo i saniramo deponije. Opštine Pčinjskog okruga moraju što pre da završe operativne korake, koji se odnose na izgradnju transfer stanice, dovođenje priključaka za vodu i struju, izgradnju pristupnih saobraćajnica i da potpišu međusobni Sporazum, kako bi izgradnja Regionalog centra u Vranju što pre započela - dodala je ministarka Vujović, podsetivši da je Republika Srbija već obezbedila sredstva preko kredita nemačke razvojne banke.

Foto: Jovana Rošul

Posle posete Bujanovcu, ministarka Irena Vujović održala je sastanak sa gradonačelnikom Vranja, predstavnicima opština Trgovište, Surdulica, Bosilegrad, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo i državnim sekretarom Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Draganom Stevanovićem, na kojem je zamolila lokalne samouprave da odgovorno i ubrzano rade na svim koracima u fazi pripreme, kako bi ovaj Centar bio izgrađen što pre, a sve nesanitarne deponije zatvorene i sanirane.

Ministarka Vujović obišla „Dolinu Pčinje“ i manastir Sv. Prohor Pčinjski

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas „Dolinu Pčinje“, koja je proširenjem zaštićene površine sa 2606 na 4228 hektara, Uredbom Vlade Srbije stavljena u prvu kategoriju zaštićenih područja u Republici Srbiji.

„Manastir Prohor Pčinjski iz 11. veka, koji se nalazi u centralnom delu „Doline Pčinje“, izuzetno je vredan kulturno-istorijski spomenik, a bogatstvo flore i faune, očuvane obale reke Pčinje i uklješteni meandri čine ovaj prostor posebno važnim sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti i životne sredine. Posebno mi je drago što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i što će se u njemu gajiti autohtone vrste riba u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode“, rekla je ministarka Vujović.

Foto: Ministarstvo ekologije

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj oko 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk) u Srbiji.

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za „Dolinu Pčinje“, a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva - eparhija Vranjska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja