KO ŠTITI HRVATSKE PILOTE U BEOGRADU? Suđenje za zločin na Petrovačkoj cesti ne pomera se sa mrtve tačke

S. J. M.

17. 03. 2023. u 07:45

U ODELjENjU za ratne zločine Višeg suda u Beogradu još nema odluke da li će se četvorici hrvatskih vojnih oficira i pilota suditi u odsustvu za ratni zločin na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna u BiH avgusta 1995. godine, kada je u raketiranju izbegličke kolone ubijeno 13 srpskih civila i 24 ranjeno.

КО ШТИТИ ХРВАТСКЕ ПИЛОТЕ У БЕОГРАДУ? Суђење за злочин на Петровачкој цести не помера се са мртве тачке

Foto: Printskrin Hepi TV

Krivično vanpretresno veće sa sudijom Mirjanom Ilić na čelu, u kojem su još sudije Dejan Terzić i Zorana Trajković vratilo je spise predmeta postupajućem sudiji Odeljenja za ratne zločine bez donešene odluke.

Iako je potvrđena optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, koji se terete da su trojici zasada neidentifikovanih pilota aviona "mig" hrvatskih snaga naredi li raketiranje civilne kolone, suđenje nikako da počne, a ovom odlukom KV Veća praktično zapada u pat-poziciju i odugovlačenje.

U decembru ovo Veće sudije Mirjane Ilić nije donelo odluku da se optuženima sudi u odsustvu, jer je tražilo da im naše Ministarstvo pravde dostavi informaciju da li je i kada hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo srpsku zamolnicu po ovom predmetu na osnovu međunarodne pravne saradnje. Sada da bi doneli odluku traže da se sudu dostavi odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa, da li su postupili po tri zamolnice, koje su im dostavljene i da li su okrivljenima uručeni pozivi za pripremna ročišta i glavni pretres, koji su bili zakazani u oktobru, novembru i decembru prošle godine. Hrvati su na sajtu Vlade, nakon što su u septembru prošle godine primili prvu zamolnicu, objavili da su je dobili i da neće da postupaju po njoj.

To je tužilaštvo za ratne zločine dostavilo sudu i nalazi se u spisima predmeta. Savo Štrbac, iz centra "Veritas", kaže da je sudija Ilić preduzela jedan problematičan korak i da je jasno da ne želi da Veće kojim predsedava donese odluku o zahtevu Tužilaštva za ratne zločine da se četvorici okrivljenih hrvatskih oficira sudi u odsustvu.

- Vanpretresno veće je to moralo da odluči kada je potvrdilo optužnicu, ali su i tada to izbegli. Vraćanje sada službene beleške bez ikakve odluke Pretresnom veću da čeka nekakvu potvrdu da li su optuženi u Hrvatskoj primili pozive je besmisleno i krajnje neodgovorno - navodi Štrbac.

- KV Veće je moralo da donese rešenje sa odlukom ili da prihvate suđenje u odsustvu ili da odbiju. Ne može se ovako "kurvati". Čega se boje? Ako se boje Hrvata, da tamo neće moći ići na more ili tamo imaju rodbinu, pa će biti posledica, neka odbiju onda i skinuli su odgovornost sa sebe. Kad odbiju onda tužilaštvo može da se žali Apelaciji, a ovako Apelacija ne može da postupa kad nema nikakve odluke. Ja ovakvo postupanje sudskog Veća do sada u svojoj karijeri nikada nisam video, ni u jednom sudu. Dva veća vanpretresno i pretresno igraju pingpong i niko ništa ne odlučuje. To je ispod svakog nivoa profesionalizma.

Inače, ovo nedonošenje odluke da se sudi ili ne sudi u odsustvu je vrlo diskutabilno, jer je Veće prema Zakonu o uređenju sudova dužno da sudi, ako je nadležno. Jasno se kaže da sud ne može odbiti da postupa i odlučuje u stvari za koju je nadležan.

DVE ŽRTVE NEDAVNO PREMINULE

DOK su čekali da počne suđenje za zločin na Petrovačkoj cesti i kod Svodne, Dušan Drakulić (51) i Dušan Belac (63), koji su bili žrtve tog ratnog zločina nad civilima, preminuli su u poslednjih mesec i po dana. Obojica su umrla od infarkta. Trebalo je da budu ispitani na suđenju pred sudom za ratne zločine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri