SINDIKALCI IZAŠLI SA SVOJIM PREDLOZIMA ZA POVEĆANJE NATALITETA: Nacionalne penzije za mame sa troje i više dece

Novosti online

20. 02. 2023. u 16:36

NEOPHODNO je hitno osnivanje Demografskog saveta koji bi se bavio sistemskim merama populacione politike, kako bi one davale rezultate, a svim majkama sa troje i više dece moraju se obezbediti nacionalne penzija u visini prosečne zarade, ovo su najvažniji predlozi mera populacione politike koje predlaže Savez samostalnih sindikata Beograda.

СИНДИКАЛЦИ ИЗАШЛИ СА СВОЈИМ ПРЕДЛОЗИМА ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА: Националне пензије за маме са троје и више деце

Foto: M.Anđela

- Sve mame koje su rodile troje i više deca, a pritom imaju najmanje 15 godina staža zaslužuju da uđu u grupu onih sa posebnim doprinosom svom narodu i zemlji - kažu u SSSB. - Ovo pravo ne bi bilo imperativno, već bi ga koristile po sopstvenoj volji.

Oni navode i da je neophodno da roditelji dece sa posebnim potrebama dobiju status hranitelja i sva prava koja im po tom osnovu pripadaju. Postoje očigledne razlike u primanjima, pošto naknada za tuđu negu i pomoć iznosi 24.696 dnara, dok hranitelji za svoj rad imaju 20.510 dinara, plus 12.621 dinar za svako dete, kao i doprinos 31.000 za njegovo izdržavanje.

- Naš stav je da deca treba da odrastaju u svojoj matičnoj porodici, a da ona dobije naknadu kao i hranitelj - kažu u sindikatu. - Neophodno je takođe i da se stambeno pitanje mladih roditelja reši po uzoru na izgradnju stanova za vojsku i policiju.

Među predlozima su se našli i fleksibilnije radno vreme za mame i tate sa malom decom, bolji uslovi rada u predškolskim ustanovama, ali povećanje iznosa i širi obuhvat dečijeg dodatka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!