ZARAZA IZ KONTAKTA: Još jedan slučaj morbila u Novom Sadu kod odrasle osobe od 40 godina

Lj.P.

15. 02. 2023. u 09:43

NA teritoriji Novog Sada zabeležen je još jedan slučaj morbila, a kako je objavljeno na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, reč je o osobi staroj 40 godina, koja je obolela iz kontakta. Ovoj osobi su, kako dalje navode u „Batutu“ morbile potvrđene 13 februara.

ЗАРАЗА ИЗ КОНТАКТА: Још један случај морбила у Новом Саду код одрасле особе од 40 година

Foto: Free Images Pixabay

To je za sada drugi slučaj u Novom Sadu,  a u prvom, reč je o devetogodišnjem, nevakcinisanom detetu kod koga je 2. februara u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, potvrđene morbile.

Nakon što je kod devetogodišnjeg nevakcinisanog deteta, drugog dana februara laboratorijski povrđene boginje, Institut za javno zdravlje Vojvodine je zamolio sve roditelje koji do sada nisu vakcinisali svoju decu, da ih odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog pedijatra, u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u Vojvodini i Novom Sadu.

Inače, Dom zdravlja „Novi Sad“ je još ranije, povodom pojave epidemije morbila u Srbija, a koja se, kako su naveli, mogla naslutiti, upozorio da je obuhvat imunizacije MMR vakcinom u Novom sadu najmanji i iznosi jedva 25 odsto.

Poslednja epidemija morbila u Srbiji, podsetili su, bila je 2017. i 2018. godine, i tada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče. Kao i tada, i sada je, kažu u Domu zdravlja „Novi Sad“, ovakav scenario mogao biti izbegnut da su roditelji poštovali kalendar imunizacije koji podrazumeva vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od morbila, zaušaka i rubeola. Najoptimalniji period za vakcinaciju ovom vakcinom je između 12 i 15 meseci života.

Unazad 25 godina, kako su tada naveli u Domu zdravlja „Novi Sad“, od kada je prvi put izrečena neutemeljena sumnja u povezanost MMR vakcine sa autizmom, objavljivanjem rada u medicinskom naučnom časopisu „The Lancet“ od kojeg se kasnije i sam časopis ogradio, sve svetske organizacije su ispitivale ove tvrdnje, i sve su su odbacile takvu mogućnost.

Najjači argumenti roditelja koji se protive MMR vakcini jeste vreme imunizacije i pojave prvih znakova iz autističnog spektra, iako je reč samo o podudarnosti, a ne naučno potkrepljena činjenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)