RODITELjI dece smrtno stradale na pešačkim prelazima širom Srbije dogovorili su se da pokrenu masovnu akciju za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika. Ova odluka je doneta posle, četvrtog po redu, protestnog skupa u Kragujevcu, kod pešačkog prelaza gde je, 7. decembra 2022. godine, poginula devojčica Nikolina Janković zbog bahate vožnje neodgovornog vozača, a među organizatorima zahteva je i njena majka Vera.

Komentari (5)

Borča

07.02.2023. 16:17

Ako bude bio usvojen zakon, verovatno neće važiti za sinove bogatih i moćnih očeva. Neko će za isto delo da dobije 10 godina zatvora a neko 12 meseci kućnog pritvora...

Boris Matić

07.02.2023. 16:49

Upravo tako. Jednom mora da se to preseče i kaže dosta. Uvek je u kriminalogiji sporna razlika između klasičnog ubistva i posledice saobraćajne nesreće...jer u klasičnom ubistvu postoji MOTIV, a kod saobraćajne nesreće ga nema. I to je "olakšavajuća okolnost"? Plač je isti, gubitak je isti, tuga je ista, nesreća za porodicu je ista...zašto bi kazna bila 2-3 put a blaža?

Saša

07.02.2023. 17:02

Dajte više da donesemo normalne zakone i da se uredi ova naša napaćena zemlja. Malo li je što nas pritiskaju sa svih strana, još i sami sebe ubijamo iz čistog hira .

Kalesu

07.02.2023. 18:53

Tačno je da smrtni ishod i klasično ubistvo razlikuje (ne)postojanje motiva, ali je mnogo više zajedničkog među njima. U oba slučaja često postoji predumišljaj, jer se za volan pijan ili drogiran seda namerno, gas gazi do poda namerno, skoro svi prekršaji rade namerno, a smrtna posledica u takvim slučajevima je uzročno - posledično vezana sa tim namerama. Mnogi, vezaši, uticajni i moćni pojedinci i "tatini sinovi" su se glatko izvlačili na tu nelogičnu, ogromnu razliku u zaprećenim kaznama za smrt u saobraćaju i smrt u klasičnom kriminalu. A život je jednako ugašen - nečijom opasnom namerom.

Rašo

07.02.2023. 23:46

Разумем бол родбине за настрадалима али већи део предложених измена закона је погрешан. Наиме, увођење оваквих ограничења је "казна" за све возаче, стварање гужве, веће загађење, ... а бахати ће да раде шта и до сада. Једино целисходно је кажњавати њих а не пооштравати услове за све!