NAJKONTROVERZNIJA ŽENA U SRPSKOJ ISTORIJI? Bila je udata za kralja, ubijena je pre 120 godina (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 02. 2023. u 13:13

UBIJENA je u Majskom prevratu 1903. godine, a istorija je pamti kao nerotkinju, svojeglavu vladarku, glavnog krivca za pad dinastije Obrenović.

НАЈКОНТРОВЕРЗНИЈА ЖЕНА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ? Била је удата за краља, убијена је пре 120 година (ФОТО)

Foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Kraljicu Dragu Mašin, jednu od najkontroverznijih žena u srpskoj istoriji, zaverenici su ubili zajedno sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem i čelnicima tadašnje srpske Vlade. Mnogi momenti iz života ove neobično obrazovane žene, anatemisane i u zvaničnim naučnim izvorima ostali su manje poznati.

Koliko je istine, a koliko mitova nastalo u godinama posle ubistva okružilo sećanje na Dragu Mašin? Odgovore na ta pitanja postavili su stručnjaci Muzeja rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, a njihova izuzetna istraživačka publikacija sa izložbom pod imenom „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ biće otvorena večeras od 19 sati u sali Muzejske zbirke u Trsteniku.

- U pitanju je bila jedna od najtragičnijih antiheroina srpske istorije - napominje Jelena Vukčević, istoričarka trsteničke Muzejske zbirke. - Često je u javnosti bila jedini krivac za pad dinastije Obrenović od koje se očekivalo da podari naslednika. Zaboravilo se da je bila i humanitarna radnica, književnica, prevoditeljka, pokroviteljka Jovanu Steriji Popoviću, podigla spomenik Jovanu Iliću.

Autorke ove dragocene postavke koja sadrži i ilustrovan život, lične predmete i dragocenosti kraljice Drage su Ana Ranković i Aleksandra Marušić. Istraživale su i okolnosti koje su dovele do Majskog prevrata, ali i događaje koji su usledili posle ubistva bračnog para i njihovih najbližih saradnika. Katalog donosi i vredne istorijske priloge dr Ane Stošić i Dejana Vukelića.

-Pre nego što su tela kralja i kraljice preneta s travnjaka ispred dvora na Staro groblje u dvoru je izvršena obdukija - istražuje dr Ana Stolić. - Opelu očitanom na brzinu u kapeli na groblju kod stare Crkve Svetog Marka prisustvovao je samo kraljev sabor. Kraljevski par je sahranjen bez ceremonije i oglašavanja zvona. Otkopani su grobovi Obrenovića, najpre kneza Milana, sina kneza Miloša, ali je bio premalen. Potom je otvoren grob Ane Obrenovići u koji su smešteni kovčezi kralja i kraljice.

BONUS VIDEO - STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april