SENZORI MOGU DA "NANJUŠE" DA LI JE HRANA KVALITETNA: Detektuju svojstva namirnica koja se inače proveravaju čulima

Vlada Ilić

22. 01. 2023. u 10:50

AGRONOMSKI fakultet u Čačku jedina je ustanova u Srbiji u kojoj je moguće uraditi takozvano senzorsko ispitivanje prehrambenih proizvoda. U novootvorenoj, jedinstvenoj laboratoriji za senzorsku ocenu hrane moći će da se proveri onaj kvalitet koji se subjektivno može oceniti čulima, s tim što ova laboratorija ima i deo za instrumentalno određivanje kvaliteta namirnica u smislu boje, njihove teksture i konzistencije.

СЕНЗОРИ МОГУ ДА НАЊУШЕ  ДА ЛИ ЈЕ ХРАНА КВАЛИТЕТНА: Детектују својства намирница која се иначе проверавају чулима

FOTO: Privatna arhiva

- Mi, u svakom slučaju, svojim čulima možemo da detektujemo određene stvari bolje nego bilo kakvi uređaji, konkretno kada je u pitanju miris proizvoda. Pošto mi određujemo boju na preseku, određujemo miris i ukus, znači ono što je potrošačima veoma bitno, ali što je danas faktički vezano i za strukturu same hrane. Već duže od deceniju radimo na proizvodnji zdravije i funkcionalnije hrane. To je hrana, bilo da je biljnog ili animalnog porekla, koja ima direktno pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Kreirajući takvu hranu i radeći svoja naučna istraživanja, a nekada i otkrića, mi se u svakom slučaju intenzivno bavimo i tim da li je ta hrana adekvatna po svojim senzorskim karakteristikama - rekao je prof. dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku na Agronomskom fakultetu u Čačku.

POBOLjŠANjA

- NA ovaj način mi smo u prilici da popravimo nutritivni kvalitet hrane. Ne postoji definicija, ali to je hrana koja neće da izazove hronična i akutna oboljenja, a i ima mogućnost izlečenja. Ja sam se time bavio sedam, osam godina nakon doktoriranja - rekao je Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, kompjuterski vizuelni sistem pre tri godine samostalno je razvio i stavio u pogon Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode. Kada je svoju tehnologiju predstavio na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, Nemci su brže-bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili, tako da je Nemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji. Zahvaljujući saradnji eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku, a prepoznavši odlične ljudske resurse, laboratorija je otvorena upravo u gradu na Moravi.

- Siguran sam da će ono što valja Nemcima, valjati i nama. Ono što je suštinski važno jeste da se bavimo i svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mesa i mleka. Prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode, jer se prelazi na "klaud", internet. Brze informacije su značajne pošto istog trenutka kada dobijete rezultate vaših analiza u pogledu kvaliteta mesa i mleka, vi ih za manje od pet sekundi prosleđujete dalje - rekao je Tomašević.

FOTO: Privatna arhiva

Prema rečima prof. dr Kurćubića, već ima dosta privrednika koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu uz njihovu pomoć predstave u najlepšem svetlu.

- Kada se pojavi kupac, vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom - zaključio je prodekan za nastavu i nauku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom