CIA DOVELA DO RASKOLA U PRAVOSLAVNOM SVETU: Zapad je izgubio tradicionalni hrišćanski identitet

Diogenis D. Valavanidis

21. 01. 2023. u 11:00

NESUMNjIVO je da se današnje vreme karakteriše kao doba globalizma. Smatram da je veoma korisno o tome razgovarati u ovom trenutku, kako bismo razjasnili određene stvari iako je reč o temi koja je u poslednjoj deceniji veoma aktuelna, tako da je u vezi sa njom publikovano dosta naslova. Neophodno je napomenuti da su u svim izdanjima izneta samo lična razmišljanja autora, pa kao takva ne predstavljaju stav nijedne institucije niti referentne organizacije.

ЦИА ДОВЕЛА ДО РАСКОЛА У ПРАВОСЛАВНОМ СВЕТУ: Запад је изгубио традиционални хришћански идентитет

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Ovom prilikom i ja iznosim samo lični stav, pa ću reći da globalizam predstavlja sistem upravljanja koji sprovode najbogatiji, a time i najmoćniji ljudi na planeti, i po svom obimu i prirodi može da bude nadnacionalni, planetarni, ekonomski ali u određenom smislu i društvno-politički sistem. Suština je u tome da je Zapad izgubio svoje zvezde vodilje i tradicionalni hrišćanski identitet, koji se zadržao još samo u nekim od najtradicionalnijih pravoslavnih zemalja. Nesumnjivo da je Rusija na prvom mestu od svih pravoslavnih zemalja u kojima se tradicionalne vrednosti nalaze na najčvršćim osnovama. Zato se ona i nalazi na vrhu liste napada globalista.

Sada smo došli do tačke kada možemo da konstatujemo da je to upravo ono što najviše smeta nosiocima antihrišćanstva, čija je ideja da se upravlja svetom od oko jedne milijarde ljudi. Zapravo, oni smatraju da na zemlji ima previše stanovnika što im predstavlja određene poteškoće u upravljanju svetom. Logično je da bi bilo jednostavnije upravljati svetom sa manjim brojem ljudi.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Svetski ekonomski samit u Davosu

Ko je konkretan organ ili "vlada" koja upravlja tim silama koje se neretko nazivaju duboka država, duboka elita ili tajna vlada? Na ovo pitanje je vrlo teško odgovoriti. Ono što sa sigurnošću možemo da konstatujemo jeste da oni ne dolaze iz jedne države. Smatram da greše oni koji smatraju da je ta organizacija iz Sjedinjenih Država. Taj zaključak nije tačan, jer stvari stoje sasvim drugačije. SAD su jedno vreme bile samo instrument, za koji su ih antihrišćani koristili isključivo kao glasnogovornika, ali ih ni takav koncept sada više ne zadovoljava. Trenutno se traga za novim oruđima kojima bi se vladalo svetom.

Kao što je poznato, njihovo postojanje je obavijeno mistikom, a sastanci njihovih predstavnika su začuđujuće tiho i nečujno propraćeni u javnosti, kao da je reč o nekom potpuno minornom skupu. Ipak, u nemogućnosti da sakriju održavanje skupova ovako visokih zvaničnika velikog broja vlada i država, pribegavaju izveštavanju o održavanju tzv. ekonomskog samita. To deluje prilično naivno i čudno, jer da je zaista tako, da li bi bilo moguće da se sa tako visokog skupa ne objavljuju zvanični izveštaji i zaključci?

Više i nije tajna da neke multinacionalne korporacije upravljaju velikim svetskim resursima. Kao primer mogu navesti Black Rock Fund Advisors i Vanguard Fund Advisors koji na globalnom nivou kontrolišu imovinu veću od 15 triliona dolara. Vrlo je indikativno da se upravo ove dve kompanije pojavljuju kao najveći deoničari u gotovo svim najvećim farmaceutskim, medijskim, oružanim, transportnim kompanijama kao i bankama.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Spiro Egnju, bivši potpredsednik SAD

 

GRAMZIVOST I NEZAJAŽLjIVOST GLOBALISTA

Glavne karakteristike globalističkih sila su njihova gramzivost i nezajažljivost u sticanju bogatstva. Naravno da su njihove mete Kina i Rusija, ali sa Kinom kao najvećim svetskim ekonomskim gigantom ne ide tako lako, dok im sa Rusijom to nije uspelo za vreme Borisa Jeljcina. Pošto je u pitanju tajna organizacija možemo samo da pretpostavimo da je na globalnom planu moguće prekomponovanje globalističkih snaga, u prvom redu u stvaranju novog saveza Amerika - Engleska - Australija, što treba pažljivo pratiti, jer postoji mogućnost da upravo ovakav novoformirani savez zameni ulogu NATO.

Možda bih imao da kažem još koju rečenicu, ali ovde bih se zaustavio i poslušao savet mudrog starogrčkog filozofa Aristotela, koji je rekao: "Čovek je vlasnik samo onih reči koje nije izgovorio".

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Vaseljenski patrijarh Antigora

Istorija globalizma se u najkraćim crtama može podeliti na tri dela, i to: prva faza do 1914. godine, druga do 1945. i treća faza od 1945. godine do današnjih dana. Iako je pad berlinskog zida 1989. godine simbolički označio otvorenu pojavu globalističke vlasti, može se smatrati da se pravi početak istorije globalizma dogodio nekoliko stotina godina ranije, u vreme Buržoaske revolucije 1789. godine. Posle uspostavljanja kapitalizma u Francuskoj, on je u pravom smislu reči postao smisao i suština društveno političkog i ekonomskog poslovanja država u svetu.

Vremenom, razvijajući poslove, kapitalisti su za sebe osvojili značajnu ekonomsku i političku snagu u svojim državama. Do pojave prvih multinacionalnih kompanija dolazi u 19. veku, a time i međusobne borbe kapitalista za prevlast unutar granica sopstvenih država. Kako u lokalnim okvirima njihovih država nisu bile ispunjene sve ambicije domaćih kapitalista, oni su se okrenuli traganju za profitom "izvan svoje kuće". Nezadovoljni do tada zatečenom raspodelom resursa među državama, grupe kapitalista odlučuju da potraže sreću u otvaranju ratnih žarišta. Tako je krupan kapital izazvao dva svetska rata, 1914. i 1941. godine.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu

U prva dva svetska rata krupni kapitalisti su se borili za kolonije i na taj način praktično utvrdili svoje međusobne odnose. Nažalost, sunarodnike tih supermilionera i druge narode je to vrlo skupo koštalo. U Prvom svetskom ratu je bilo 17 miliona poginulih i 21 milion ranjenih, dok je Drugi svetski rat bio još krvaviji, sa 60-80 miliona mrtvih i ogromnim ali nepoznatim brojem ranjenih. Matematički govoreći, oko 10% svetske populacije je zauvek nestalo tokom oba svetska rata. Ova činjenica nam šalje zastrašujuću poruku, a to je da je ljudska gramzivost najpogubnija ljudska osobina, koja se nažalost, zadržala do današnjeg dana.

Posle 1945. godine, globalisti kreću u pljačku preostalih resursa na planeti, putem vođenja lokalnih ratova uz agresivno korišćenje manipulativnih medijskih sredstava, i to sinhronizovano i bez značajnijih međusobnih sukobljavanja. Ovaj period traje sve do danas.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Crkva Svetog Đorđa u okviru vaseljenske patrijaršije

STVARANjE JEDNE SVETSKE RELIGIJE I USPON SATANISTIČKOG KULTA

Prva i jedina brana i prepreka na putu širenja globalizma predstavlja hrišćanska crkva, kao najdominantnija svetska religija. Kao što je poznato iz hrišćanske istorije, 1054. godine došlo je do velike šizme kada se Rimokatolička crkva otcepila od hrišćanstva, i tako su nastale Istočna i Zapadna crkva. Kada je reč o zapadnom hrišćanstvu, ono ne predstavlja nikakvu ozbiljniju prepreku za napredak globalizma, s obzirom na to da zapadno hrišćanstvo kao crkva ili religija, više ne predstavlja ozbiljan faktor u zemljama zapadne hemisfere.

Globalisti su u Zapadnu crkvu odavno ubacili klicu afirmisanja jednopolnih brakova (LGBTQ+) koju je Zapadna crkva prihvatila, čime je narušila suštinu braka između muškarca i žene, koju je Gospod Isus Hrist blagoslovio u Kani Galilejskoj. Nažalost, i dan-danas se na gotovo svim katoličkim i protestantskim crkvama u SAD i Kanadi vijore zastave organizacije koja promoviše patološke zajednice istopolnih parova.

Takođe, SAD, Kanada i Velika Britanija su vodeće države u svetu u promovisanju satanizma kao pokreta, čemu se Zapadna crkva javno ne suprotstavlja. Štaviše, pokušavaju na sve načine da navedene devijantnosti i antihrišćanske elemente ubace i u neke pravoslavne zemlje.

Kao neslavan primer može da posluži događaj od 18. februara 2022. godine kada je u 19 časova i 51 minut (u udarnom terminu) u programu Javnog servisa Radio-televizije Srbije emitovan dokumentarni film, koji u afirmativnom tonu prikazuje pojavu satanizma, tj. film koji se zove "Slava Satani", i koji prati uspon Satanističkog hrama u SAD? Drugim rečima, radi se o pokretu koji postoji samo šest godina, a već je postao jedan od najkontroverznijih verskih pokreta u američkoj istoriji. U filmu se satanistički hram i njegov vođa Lukijen Grejves pozivaju na satansku revoluciju da bi navodno spasli dušu nacije. Pored toga, u filmu se u afirmativnom tonu predstavlja satanistički kult, koji se trudi da pobedi u ratu protiv hrišćana.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Henri Kisindžer jedan od stratega prekomponovanja sveta

Imajući u vidu krajnje negativne i opasne tendencije koje dolaze sa Zapada, u prvom redu, da se Gospod Isus Hristos - Bogočovek zameni čovekobogom, kao i aktivnosti na stvaranju tzv. jedne svetske religije na čemu već vekovima radi satanistička antihristova vojska, Centar za zaštitu hrišćanskog identiteta iz Beograda je ovim povodom protestovao kod najviših verskih (Srpska pravoslavna crkva) i političkih autoriteta Republike Srbije (Ministarstvo kulture), zahtevajući da se ovakve stvari ne ponavljaju jer su u suprotnosti sa tradicionalnim vrednostima pravoslavne vere i tradicije srpskog naroda.

Dnevni list "Politika" je u ponedeljak 20. februara 2020. godine objavio članak pod naslovom "CIA otkrila dokumente o saradnji sa Vaseljenskom patrijaršijom". Time je samo potvrđeno da je američka obaveštajna agencija izabrala drevnu Vaseljensku patrijaršiju i njenog poglavara, ocenivši da na taj način može lako da realizuje sve planove u korist svetskih globalističkih sila. Moramo priznati da su pravilno procenili, da je jedino Pravoslavna crkva ostala poslednja brana tradicionalnih vrednosti (vera, porodica, otadžbina i tradicija), kao i hrišćanskih dogmi svetih apostola, svetih otaca i vaseljenskih sabora.

AMERIKA UPLETENA U IZBOR CARIGRADSKOG PATRIJARHA

Kada je u CIA u pitanju, prisluškivanje, podmićivanje i ucene - naročito u periodu Hladnog rata, ali i drugi vidovi tajnih borbi su se odvijali i na crkvenom planu, iz razloga što su se supersile borile za vernike. Još pre mnogo godina, dokumenti iz arhiva CIA pokazuju da su SAD bile upletene u izbor carigradskog patrijarha, što je dovelo do raskola u pravoslavnom svetu i religijsko-političkih afera. Vaseljenski patrijarh Atinagora je bio vrhovni poglavar Vaseljenske patrijaršije od 1948. do 1972. godine. On je ovu ulogu dobro odigrao. Na ceremoniji ustoličenja 1949. godine, pozvao je hrišćane i muslimane da se "ujedine u borbi sa crvenom pretnjom", odnosno komunizmom.

Tokom prve propovedi, pored patrijarha Atinagore je stajao gubernator Istanbula. Kako se navodi u izveštajima britanskih diplomata, on je bio važna figura Carigradske crkve. Podsetimo se na trenutak na koji način je patrijarh Atinagora došao na presto Carigradske patrijaršije. Zapravo, još krajem četrdesetih godina turska vlada je raščistila put Atinagori. Njegov prethodnik je bio patrijarh Maksim koji je početkom Hladnog rata izjavio: "Crkva je van politike." On je sarađivao sa pravoslavnom braćom i Ruskom pravoslavnom crkvom. Tokom 1948. godine je u Moskvu poslao delegaciju na jubilej obeležavanja autokefalnosti. To je razljutilo Ankaru ali i CIA, čiji su agenti u Turskoj i Grčkoj počeli da šire publikaciju u kojoj su otkrivali neke tajne o patrijarhu. Oni su prinudili Maksima da 1948. godine podnese ostavku, navodno, zbog bolesti.

"Akcija zamene starog Maksima na mesto vaseljenskog patrijarha Grčke pravoslavne crkve je uspela. Više od godinu dana su pokušavali da ga izbace iz Patrijaršije, koja je predstavljala pravoslavne Grke u celom svetu. Sada patrijarh čeka odluku o sledećem postavljenju", napisano je u otvorenom izveštaju specijalnih službi.

Sa Ankarom su dogovoreni svi detalji u vezi sa njegovim naslednikom. Glavni problem je bio taj što je novi patrijarh mogao da postane samo građanin Turske, uslov koji Atinagora nije zadovoljavao, tako da je 26. januara 1949. godine prilikom sletanja na istanbulski aerodrom, Atinagori uručen novi turski pasoš.

Foto: EPA Robert Gement/AP Lefteris Pitarakis/Depozitfotos/Tanjug/Jutjub printskrin/ Vikipedija/Arhiv SPC/Dokumentacija "Novosti" i "Borbe"/Zadužbina Ive Andrića

Dokumenti iz CIA pokazuju da su SAD bile upletene u izbor carigradskog patrijarha

Ima još pikantnih detalja koji govore o diretnoj umešanosti američke administracije i CIA u izbor prvog među jednakima po časti u pravoslavnom svetu. Na primer, u kabinetu državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera, 7. juna 1972. godine je zazvonio telefon i na liniji je bio tadašnji potpredsednik SAD Spiro Egnju (grčki) prvi Amerikanac grčkog porekla na ovoj funkciji.

Egnju je rekao: "Potrebno je da se u Tursku pošalje delegacija na čelu sa arhiepiskopom Jakovom. To će mu dati na značaju na predstojećim izborima za vaseljenskog patrijarha. On je na čelu zajednice koja nas podržava i potrebno je da se uverimo da glasovi turskih episkopa neće praviti prepreke", rekao je tada drugi čovek SAD.

Samouvereni Henri Kisindžer mu je odbrusio: "Baš me briga za turske episkope, ali me je briga za njihovu vladu". Tog dana se upokojio carigradski patrijarh Atinagora (Spiru), koji je u tom trenutku bio jedan od najuticajnijih verskih ličnosti na svetu. Međutim, pošto se njegova smrt iščekivala već tri godine, oko trona se uveliko vodila borba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja