NAČELNIK ORL SLUŽBE ZA "NOVOSTI": Kad strano telo uđe u disajne puteve, prvo strada mozak

J. S.

28. 12. 2022. u 10:22

POZNATI specijalista otorinolaringologije iz Vranja, načelnik ORL službe dr Mladen Kostić rekao je za Novosti da je nezahvalno govoriti o konkretnom slučaju smrti deteta iz Vladičinog Hana, s obzirom na to da nije u potpunosti upućen, ali nam je predočio brojne opasnosti koje se mogu dogoditi kada mala deca progutaju neki predmet.

НАЧЕЛНИК ОРЛ СЛУЖБЕ ЗА НОВОСТИ: Кад страно тело уђе у дисајне путеве, прво страда мозак

Foto: Han info

- Najčešće se dešava da mala deca progutaju predmet koji prođe u jednjak i ne napravi nikakvu štetu, ali ako to strano telo uđe u disajne puteve, vrši opstrukciju i nemogućnost dotoka kiseonika prema vitalnim organima, onda obično prvi organ koji strada je mozak – pojašnjava dr Kostić.

Foto: J.S.

Na sreću, veliki broj slučajeva ne zahteva intervenciju, ali ako predmet dođe u disajne puteve, onda je nužna intevrencija koja je sama po sebi rizična.

Deca najčešće guraju u nos ili u usta sitne igračke ili delove igračaka i zbog toga ovaj lekar stalno apeluje na pojačanu opreznost roditelja i vaspitača.

Podsetimo, u nedavno otvorenom vrtiću u Vladičinom Hanu, u ponedeljak u prepodnevnim satima dogodila se tragedija kada je četvorogodišnje dete progutalo neki predmet, najverovatnije žir. Dete je u besvesnom stanju prebačeno najpre u Zdravstveni centar u Surdulici, a zatim u Niš, gde je preminulo. Više o tome KLIKOM OVDE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)