OGLASILA SE GRADONAČELNICA NIŠA: Voda i vazduh nisu zagađeni amonijakom

Novosti online

26. 12. 2022. u 15:50

GRADONAČELNICA Niša Dragana Sotirovski izjavila je da su merenja pokazala da amonijaka nema u niškoj gradskoj vodi, ni i u vazduhu u ovom gradu kao ni njegovoj okolini.

ОГЛАСИЛА СЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦА НИША: Вода и ваздух нису загађени амонијаком

Foto V. Ćirić

Ona je za Tanjug izjavila da Nišlije ne bi trebalo da brinu o vodosnabdevanju, iako je sinoć isključena fabrika za prečišćavanje vode koja vodu doprema iz Nišave.

- Uradili smo to iz predostožnosti misleći da će tokom noći talas koji Nišavom stize iz Pirota da stigne do Niša. Međutim, to se nije dogodilo i merenja i vodovoda i Instituta za javno zdravlje su pokazala da amonijaka u vodi nije bilo, a jutros smo dobili informaciju da zapravo cisterna nije ni došla do samog korita Nišave i da opasnosti nema - rekla je Sotirovski.

Navela je da se u ovom trenutku Niš snabdeva vodom sa izvorišta i iz rezervoara, da vode ima dovoljno, te da Nišlije ne bi trebalo da brinu. Prema njenim rečima, još se ne zna kada će ponovo postrojenje za prečišćavanje biti u funkciji.

- Verovatno u narednih nekoliko dana ali sada za njim i nema potrebe - istakla je Sotirovski.

Kada je reč o vazduhu, navela je da su Uprava za vanredne situacije MUP-a Srbije i stručnjaci Instituta za javno zdravlje radili nekoliko uzorkovanja i pokazalo se da amonijaka u vazduhu u Nišu i okolini nema.

Sotirovski je istakla da nema razloga da u Nišu bude uvedeno vanredna situacija, ali, kako je naglasila, ono što se sinoć desilo u Pirotu je još jedan od znakova za razmišljanje u Nišu i u državi o tome šta i kako uraditi sa prugom koja prolazi sam grad, pored novog kliničkog centra, vojne bolnice i kroz naseljena mesta.

- Trebalo bi da se zapitamo šta bi se dogodilo da se ova nesreća od sinoć dogodila, recimo, kada voz prolazi kroz Niš. To je jedno od pitanja koje mi često postavljamo i odluka države da pomogne da se konačno, posle više od 40 godina, izmesti pruga iz samog centra grada je odličan pokazatelj da je krajnje vreme da to i zajedno učinimo - rekla je gradonačelnica Niša.

Dodala je da veruje da će na proleće početi izgradnja obilaznice oko Niša što je, prema njenim rečima, preduslov za izmeštanje pruge.

BONUS VIDEO: SKANDAL: Kosovska policija na Merdaru zabranila ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!