UPOZNAJTE DŽOAN - MAJSTORICU ZA AJVAR: Amerikanka pre 54 godine postala srpska snajka (FOTO)

V. N.

08. 12. 2022. u 15:00

SVAKO jutro ustanem rano i založim stari šporet na drva u letnjoj kujni. Jutros sam ukraj šporeta stavila i pasulj da se kuva, onako kako su me ovde naučili.

УПОЗНАЈТЕ ЏОАН - МАЈСТОРИЦУ ЗА АЈВАР: Американка пре 54 године постала српска снајка (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

I dok radim, stalno mislim: Gde je moj muž Sloba sada? Gde su tetka Jela i baka Desanka, moja svekrva? Otišli su, zauvek... Rastužim se, ali ne dam se, jer volim Lipolist, i jesen u njemu kad žuto i narandžasto lišće pada, polako kao pesma...

Ovako o danima koje ove jeseni provodi u Lipolistu, govori Džoan Mitrić. Za sebe kaže da je "srpska snajka iz Vašingtona". Već više od pola veka, Lipolist zove "moje selo".

Zapravo od dana kada se u njemu, pre 54 godine, venčala sa Slobodanom. Zavičaj je to, kaže, i njeno troje dece i svih unučadi.

- Divna je bila svadba, po snegu, u decembru 1968. Bila sam prva Amerikanka koju su divni žitelji Lipolista videli. Sve mi je bilo kao divan san. Osećala sam se kao kraljica pristigla sa neke daleke planete. A, sećam se i ljudi kako su me, pre svadbe, gledali preko plota dok sam koračala pored Slobe od autobuske stanice u Lipolistu do naše kuće, i nosila veliki crveni kofer u kojem je bila naša odeća za svadbu. Sve mi je bilo neobično - seća se Džoan i insistira da pričamo na srpskom.

Foto Privatna arhiva

Već sutradan je, kaže, popila 10 šoljica kafe, u dvorištu dočekala kumove i komšije koji su pre svadbe došli na slavu - Svetog Nikolu, "sakupljala" je čokolade koje je od svih dobila za dobrodošlicu...

- Znala sam samo da kažem "hvala puno", pa sam mislila da je najbolji način da im se zahvalim ako pred njima pojedem malo od svake čokolade i potom je ostavim u svekrvin špajz. Posle je izgledalo kao da je svaku načeo miš... Tako je to kad ste mlada od 21 godinu i to u stranoj zemlji - uz osmeh nam priča.

Od tada je u Lipolistu, kaže, doživela samo lepe trenutke. Novinar je i urednik, frilenser, pa može sebi da priušti da pola godine bude u Srbiji.

- Ova jesen je bila divna. Sređivala sam naše dvorište, sakupljala opalo zlatno lišće od lipe i oraha čijih sam plodova sakupila punu korpu. Spremala sam ovde i ajvar.

Džoan Mitrić (levo) pomažu iskusne mačvanske domaćice, Foto Privatna arhiva

"Brigada" snajki mi je pomagala: Olja, Dobrila, Ilinka, Gilberte i Verica. Radile smo ceo dan. Paprike smo lako ispekle, ljuštenje je bilo užasno. Ali, malo po malo i eto ga ajvar. I divan je. Kad ga spremam u Americi, nikad ne bude takav. Kao ni pečene crvene paprike začinjene belim lukom. Bravo za srpske žene - kaže Džoan.

Sad, veli, jedva čeka da dobro zahladni:

- Sa komšijama i prijateljima tada pripremam vareniku ili "šumadijski čaj". Znate već, vruću rakiju. Ali, moraću još malo da se strpim. Čekam društvo za ovaj sjajni napitak.

Porodično imanje Mitrića u Lipolistu, Foto Privatna arhiva

GIMNASTIKA PRE SPAVANjA

MRAK sada pada mnogo rano, pre 4.30. Uveče ložim vatru samo u sobi gde spavam, ostale zatvorim. Obučem toplu pidžamu i radim jogu. Tada se uvek setim mog Slobe koji se smejao meni i mojoj ludoj gimnastici pre spavanja. I opet tada navru uspomene i uvek shvatim da mnogo volim Lipolist i Srbiju - iskrena je Džoan Mitrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!