VRŠČANIN PRVI FOTOGRAFISAO BEČ: Otac slikara Paje Jovanovića ušao u istoriju austrijske prestonice (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

01. 12. 2022. u 20:33

O ŽIVOTU i likovnom stvaralaštu čuvenog slikara Paje Jovanovića poznato je gotovo sve, ali da li ste znali da je njegov otac bio čuveni vršački fotograf, koji je, između ostalog, napravio prve fotografije Beča?

ВРШЧАНИН ПРВИ ФОТОГРАФИСАО БЕЧ: Отац сликара Паје Јовановића ушао у историју аустријске престонице (ФОТО)

Foto: AP

Stevan Jovanović ušao je u istoriju prestonice Austrije kao prvi čovek koji je kamerom, do tada neviđenom spravom, ovekovečio taj grad. Bilo je to krajem pedesetih godina 19. veka.

Vraćao se tada u svoj Vršac iz Pariza, u kom je kupio jednu od prvih proizvedenih kamera u Evropi. Usput je prošao kroz Beč i napravio desetak fotografija.

Fotografisao je jedan drveni most između drugog i trećeg becirka, kao i delove stare Bečke tvrđave.

Njegovi „slučajni“ radovi su za istoriju Beča naročito važni, zato što je zabeležio kako su izgledale zidine tvrđave neposredno pre nego što je ona srušena.

Te Stevanove fotografije se i danas čuvaju u Muzeju grada Beča, kao najstarije fotografije tog grada.

Foto: Privatna arhiva

Stevan Jovanović sa unucima u svom ateljeu u Vršcu

Stevan Jovanović je, inače, bio čuveni vršački fotograf, koji je prvi u tom južnobanatskom gradu otvorio stalni fotografski atelje.

Imao je osmoro dece iz dva braka – šestoro sinova i dve ćerke. Iako su se svi njegovi muški naslednici u nekom momentu bavili fotografijom, uključujući i Paju, samo je Milan Jovanović to izabrao za svoj životni poziv i čak nadmašio slavnog oca.

Milan je bio ugledni dvorski fotograf, koji je ovekovečio čak tri kraljevske dinastije – Obrenoviće, Karađorđeviće i Petroviće iz Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)