NEMA VIŠE VAGE ZA MERENJE VEŠTICA: Kod Bačkog Petrovca postojao je nesvakidašnji običaj za buduće neveste (FOTO)

Lj.P.

16. 11. 2022. u 17:07

SREDINOM devedesetih godina prošlog veka, u Kulpinu kod Bačkog Petrovca, uveden je bio običaj da pre venčanja, mladoženja da bi bio siguran da u kuću ne dovodi vešticu, mlada se pre venčanja podvrgne merenju na vagi, sa sirkovom metlom u ruci.

НЕМА ВИШЕ ВАГЕ ЗА МЕРЕЊЕ ВЕШТИЦА: Код Бачког Петровца постојао је несвакидашњи обичај за будуће невесте (ФОТО)

FOTO:Privatna arhiva

Ukoliko bi joj težina prelazila 53,95 kilograma, utvrđuje se da nevesta nije veštica  i ne može da poleti. O tome je, naravno, dobijala  zvaničan serfikat.

- Sve je ovo, naravno, obična šala - objašnjavao je tada za "Novosti" dr Veselin Lazić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, jedan od inicijatora merenja sa metlom. - Ideja je potekla od dr Janoša Berenjia, koji je kao stručnjak za sirak, putujući po svetu, posetio muzej u Oudevater u Holandiji, gde su nekada davno, devojkama sertifikatom potvrđivali da nisu veštice. Doneo je primerak sertifikata 1994. godine  i ispričao nam kao zanimljivost. U šali smo predložili da tako nešto učinimo i u Kulpinu.

Ljudi iz Muzeja poljoprivrede u Kulpinu  nisu bili sigurni kako da saopšte svoj neobičan predlog, plašeći se reakcije budućih nevesti, ali i njihovih roditelja. Kada su iz mesne zajednice Kulpin zamolili da im u Muzeju ustupe veliku svečanu salu za venčanja, predloženo je da se u svadbeni ceremonijal  uključi i merenje neveste sa sirkovom metlom, kako bi se utvrdilo da li je veštica ili ne.

Matičar je preuzeo obavezu da budućim supružnicima objasni i pita ih da li žele ovaj sertifikat. Mnogo njih je  prihvatilo ovu zanimljivost, koja je, sasvim sigurno, doprinosila boljem raspoloženju gostiju.

Prvo venčanje sa "sa merenjem" neveste  bilo je početkom marta 1995. a do kraja te godine izdato je osam sertifikata. Sve neveste su dobile potvrdu da nisu veštice, a mladoženja garanciju da će mlada biti dobra i vredna.

Posle kratkog vremena, kako objašnjava Filip Forkapić, kustos i muzejski savetnik u Muzeju poljoprivrede u Kulpinu, od ovog običaja se odustalo, jer se dešavalo da  se ne shvati da je reč o mšali, pa je bilo slučajeva da su devojke ismevali.

- Bilo je zainteresovanih da  dobiju  blanko ovaj sertifikat, i imamo  još jedan ili dva - objašnjava Forkapić, dodajući da merenja sa sirkovom metlom više nema. - U Muzeju čuvamo  staru i novu verziju sertifikata.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)