DA ZAŠTITIMO NAŠU DECU: Naučni skup u Šapcu o HPV vakcini i značaju prevencije raka grlića materice

V. MITRIĆ

28. 11. 2022. u 22:22

EDUKACIJA i širenje svesti o značaju prevencije raka grlića materice prioritet je države.

ДА ЗАШТИТИМО НАШУ ДЕЦУ: Научни скуп у Шапцу о ХПВ вакцини и значају превенције рака грлића материце

foto:V.Mitrić

Na taj način ćemo zaštititi našu najmlađu populaciju, smanjiti smrtnost žena, pošto se u Evropi nalazimo na četvrtom mestu kada je reč o mortalitetu. Moram da naglasim da je za 35 odsto povećan broj obolelih od raka grla, usne duplje, larinksa, a najčešće je uzročnik upravo HP virus - jedna je od poruka sa velikog naučnog skupa, koji je organizovao šabački Zvaodn za javno zdravlje.

Saopštavajući tu poruku profesor dr Vicko Ferenc, državni sekretar u Ministarstvu za zdravlje rekao je "da se ova vakcina u Australiji primenjuje više do 15 godina i da je smrtnost od karcinoma grlića materice, ispod jedan odsto“.

- Mi takve rezultate očekujemo nakon desetogodišnje primene - kazo je profesor Ferenc. - Vakcina će umanjiti sredstva koja se izdvajaju za lečenje ove teške bolesti, a mi ćemo našu decu zaštititi za ceo život.

Kampanja „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“ sprovodi se od trenutka kada su u domove zdravlja stigle besplatne devetovalentne vakcine za decu uzrasta od devet do 19 godina.

-Država je uložila ogromna sredstva, na listi se nalazi više  od 80 novih medikamenata, a izdvojili smo oko 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Novina je da se prvi put na listi našao lek koji služi za prvenciju bolesti, a to je upravo vakcina protiv HP virusa. Ovo je prva preporučena vakcina o trošku države. Pri nabaci smo vodili računa da, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije to bude najkvalitetnija, devetovalentna vakcina. Do sada je vakcinisano 12.630 dece, prvom dozom 6.424 dece, od devet do 12 godina, dok je 6.206 dece primilo sve tri doze. Ne treba praviti nikakve liste čekanja, jer smo obezbedili vakcinu za sve - poručila je je profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ organizuju konstantne edukacije pedijatara i medicinskog osoblja u domovima zdravlja, kao i nadzor primene vakcina u medicinskim ustanovama.

-Tokom ove kampanje organizovali smo 14 seminara, edukovano je 560 radnika u 18 okruga, među kojima je i kolubarsko-mačvanski okrug. Edukativni seminari biće nastavljeni u mestima koja nisu prepoznala značaj primene vakcine, kako bismo približili deci i roditeljima koliko je važno zaštititi se od polno prenosivih bolesti - istakla je primarijus dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Mačvanski okrug je na petom mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice i na devetom po incidenci smrtnosti u Srbiji.

- Većina ljudi nije svesna da su inficirani, a da li će se virus ispoljiti zavisi od načina života, kao i redovnih pregleda i skrininga. Ginekolozi u saradnji sa pedijatrima od 2019. godine rade na edukaciji i prevenciji raka grlića materice - naglasio je dr Branko Mišić, ginekolog u Domu zdravlja Šabac.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, mr. dr Branko Vujković, istakao je „da se njihova ustanova više od sto godina uspešno bori protiv zaraze“.

- Vakcina protiv HP virusa sada je dostupna dečacima i devojčicama. Procenjuje se da će vakcina spasiti oko 2,5 miliona ljudi. Naš posao je da uz pomoć pedijatara roditeljima predočimo sve benefite vakcine kako bismo u budućnosti imali zdravu populaciju.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna