AKADEMICI O ČUBRILOVIĆU: U SANU skup o članu Mlade Bosne

Lj. BEGENIŠIĆ

28. 11. 2022. u 21:54

U SRPSKOJ akademiji nauka i umetnosti danas je održan naučni skup posvećen akademiku Vasi Čubrilovuću, a povodom 125 godina od njegovog rođenja.

АКАДЕМИЦИ О ЧУБРИЛОВИЋУ: У САНУ скуп о члану Младе Босне

Foto Vikipedija

Na skupu koji je organizovao Balkanološki institut SANU, govorili su akademici Vasilije Krestić i Vojislav Pavlović. Prikazani su i delovi kazivanja akademika Čubrilovića o istoriji.

Čubrilović je bio pripadnik Mlade Bosne i kao gimnazijalac učesnik atentata u Sarajevu na naslednika austrougarskog prestola, nadvojvodu Franca Ferdinanda. Na suđenju je zbog toga što je bio maloletan pošteđen smrtne kazne, ali je osuđen na 16 godina najstrožeg zatvora. Robijao je četiri i po godine, od čega više od tri u samici kazamata u austrijskom Melersdorfu i u Zenici. Bio je jedan od pet preživelih, od ukupno 13 osuđenih na zatvor.

Posle Velikog rata, završio je gimnaziju u Sarajevu i Filozofski fakultet u Beogradu gde je doktorirao istoriju 1929, a deceniju kasnije postao vanredni profesor.

Po završetku Drugog svetskog rata bio je ministar poljoprivrede i šumarstva, kao i član Komisije za obnovu Univerziteta. Nastavio je da radi na Katedri za nacionalnu istoriju Filozofskog fakulteta gde je bio i dekan. Posle penzionisanja 1967. nastavio je naučni, pedagoški i organizacioni rad u SANU. Inicijator je i prvi direktor njenog Balkanološkog instituta.

Preminuo je 1990, a sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

ROBIJAO I U LOGORU NA BANjICI

U DRUGOM svetskom ratu, Čubrilović je uhapšen 3. juna u Risnu kod Herceg Novog i sproveden najpre u beogradski zatvor pri Gestapou, a potom u Banjički logor, odakle je pušten decembra 1942. Penzionisan je početkom 1943.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!