AJFEL KONSTRUISAO VETRENJAČU U ŠUŠARI: Da li ste znali - Selo kod Vršca imalo vodovod pre Pariza (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 11. 2022. u 22:12

KONSTRUKTOR čuvenog Ajfelovog tornja u Parizu, Gistav Ajfel, zaslužan je za to što je jedno malo selo u južnom Banatu dobilo vodovod mnogo pre francuske prestonice.

АЈФЕЛ КОНСТРУИСАО ВЕТРЕЊАЧУ У ШУШАРИ: Да ли сте знали - Село код Вршца имало водовод пре Париза (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Reč je o Šušari, selu u okolini Vršca, za čije potrebe je Ajfel, tačnije njegov biro, konstruisao vetrenjaču, čija je osnovna funkcija bila da pokreće novoizgrađeni sistem za vodosnabdevanje. U njegovom birou čak su izrađeni i pojedini delovi te čelične konstrukcije, visoke 30 metara, koja svojim rešetkastim izgledom pomalo i podseća na čuveni simbol Francuske.

Potreba da se u Šušari, čiji su se meštani bavili isključivo vinogradarstvom, na ovaj način reši pitanje snabdevanja pijaćom vodom nastala je zbog činjenice da je selo pozicionirano na rubu Deliblatske peščare, gde se vodonosni sloveji nalaze duboko ispod zemlje. Zato su isprva imali samo jedan bunar.

Novi bunar izbušen je 1900. godine, kada im je austrougarska carevina donirala novac da naprave vodovod. Vetrenjaču su naručili kod proizvođača iz Drezdena, koji je i angažovao Ajfelov biro za taj posao.

Bilo je potrebno više od dve godine da se njena konstrukcija napravi i dopremi do Šušare. Zvanično je puštena u rad 1903, čak 26 godina pre nego što je, kako se u nekim spisima može pročitati, Pariz dobio svoj vodovod.

Bio je to istorijski trenutak, jer je energija vetra upregnuta za pokretanje klipnih pumpi, koje su sa dubine od 203 metra „vukle“ zdravu pijaću vodu i gurale je u vodovodne cevi, koje se i danas koriste.

Taj sistem funkcionisao je do 1962. godine, a tačno pola veka kasnije tadašnja opština Vršac uložila je veliki novac da je revitalizuje. Godine 2012. napravljene su nove elise prečnika pet metara, koje su se, međutim, vrtele samo nekoliko godina.

Danas je to spomenik slomljenih krila, koji čeka novu revitalizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna