DOPUNSKA DOZA ZA MESEC DANA: Prof. Ferenc Vicko, za "Novosti", kada će se i kako davati bivalentna vakcina

B. Radivojević

25. 11. 2022. u 12:37

NOVA, bivalentna vakcina protiv kovida, koja će se davati kao dodatni pojačivač imuniteta već kompletno vakcinisanima, i onima koji su primili jednu ili dve buster doze, može da se očekuje na vakcinalnim punktovima za oko mesec dana.

ДОПУНСКА ДОЗА ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Проф. Ференц Вицко, за Новости, када ће се и како давати бивалентна вакцина

Foto Tanjug

Profesor dr Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je juče "Novostima" da su završene sve formalno-tehničke pripreme za uvoz bivalentne vakcine protiv kovid 19 infekcije, ali da se još precizno ne zna kada će biti isporučen prvi kontingent.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) završila je registraciju dve bivalentne vakcine: jedna sadrži originalni vuhanski soj virusa korona i soj BA.1, dok druga pored originalnog vuhanskog sadrži omikron sojeve BA.4 i BA.5.

- Radi se o "Fajzerovim" vakcinama. BA.1 je omikron podtip koji je češći u Australiji dok je podvarijanta BA4 i BA.5 dominantna u zemljama EU - kaže profesor Vicko.

Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) dostavilo je Ministarstvu zdravlja preporuke za primenu bivalentne vakcine, koje su donete na osnovu analize broja hospitalizovanih od kovid 19 infekcije i broja smrtnih ishoda, a u odnosu na uzrast, pol i vakcinalni status.

- Bivalentna vakcina napravljena tehnologijom informacione RNK, koja sadrži originalni vuhanski soj i modifikovani omikron soj BA.4 i BA.5, može se primeniti kao buster doza, kod osoba starijih od 12 godina, koji su ranije primili primarnu vakcinu ili buster dozu protiv kovida 19, uz uslov da je prošlo najmanje tri nedelje od prethodno primljene doze - otkriva profesor Vicko.

NITAG je bivalentnu vakcinu posebno preporučio osobama starijim od 50 godina, osobama sa hroničnim bolestima, komorbiditetima, osobama sa primarnom ili sekundarnom imunodeficijencijom, kao i korisnicima i zaposlenima u domovima za stare i zdravstvenim ustanovama.

- Bivalentna vakcina se može dati kao buster doza bez obzira na vrstu vakcine koja je primljena prethodno - pojašnjava profesor Vicko.

Kada stigne prvi kontingent vakcina, serija treba da prođe kontrolu ALIMS, a Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da izda uputstvo o načinu primene.

- Kontrola vakcine u referentnoj laboratoriji ALIMS traje između tri i četiri nedelje - kaže profesor Vicko.

- Tek tada potom se vakcina može distribuirati uz stručno metodološko uputstvo za sprovođenje imunizacije sa tom vakcinom od strane Instituta za javno zdravlje "Batut".

Foto Tanjug

Shodno tome realno je očekivati da vakcina može biti distribuirana u roku od oko mesec dana za građane Republike Srbije. Broj zainteresovanih za vakcinaciju je mali, a to je verovatno uzrokovano zamorom ljudi od dužine pandemije.

VIŠE OD ČETIRI MILIJARDE BUSTERA

ISKUSTVA zemalja koje su počele sa bustovanjem imuniteta stanovništva protiv infekcije izazvane virusom korona pokazuju da nova bivalentna cepiva nemaju novih neželjenih efekata, koji već nisu uočeni kod primarne vakcine, i da su i u ovom slučaju neželjene reakcije bile blage i prolaznog karaktera. U 181 zemlji do sada je dato više od četiri milijarde bivalentnih doza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!