ZAMESILI NAJBOLJI EKO-KEKS U EVROPI: Prva pobeda studenata Visoke hotelijerske škole na takmičenju u Parizu posle decenije učestvovanja
BRUCOŠI Visoke hotelijerske škole sa odseka gastronomije napravili su najbolji organski snek od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle.
U okviru najvećeg evropskog sajma hrane SIAL u Parizu polovinom oktobra, održano je studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda - Ecotrophelia Europe 2022, a naši akademci su u konkurenciji 15 timova osvojili zlatnu medalju.
Najbolji su bili i kao preduzetnici i u marketingu, kao i jedini tim koji ne dolazi sa tehnoloških fakulteta.
Prema rečima mentorke dr Ane Kalušević, studenti su imali zadatak da naprave proizvod namenjen za ishranu ljudi. Veoma je bilo važno ispoštovati sve ekološke momente, od sastava do pakovanja. Studentski tim, koji je pobedio na nacionalnom takmičenju "Ekotrofelija", morao je da uradi biznis plan, kao i da osmisli marekting i to sve na engleskom jeziku. Prezentaciju su imali pred međunarodnim žirijem, gde su bili u obavezi i da odgovaraju na njihova pitanja.
- Proizvod Beetscuits predstavlja organski ekstrudirani snek-proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle - objašnjava profesorka Kalušević.
- U njegovom sastavu su žitarice kukuruz i heljda, kao i trop cvekle, to je deo koji ostane kada se ovo povrće iscedi. Hrskavost su postigli pečenjem na temperaturi ne većoj od 100 stepeni, jer je veoma važno ne uništiti hranljive materije što se na višim temperaturama događa.
Snek je u obliku pločica i može služiti kao zamena za hleb, kaže dr Kalušević:
- Dugo traje, čak i kada stoji otvoren, nije lomljiv, ne privlači bakterije ni plesan.
Veoma je praktičan za mazanje. Žiri je ocenjivao prezentaciju, ukus, inovativnost, kao i industrijsku primenljivost, ekološki aspekt. Takođe, gleda se i ambalaža koja mora biti biorazgradiva, dizajn. Razmišljaju i o nekoj većoj proizvodnji. Ali, za to je neophodno da prethodno osnuju kompaniju. Studenti žele da njihov zdrav proizvod bude dostupan svima, po pristupačnoj ceni. Osam pločica u jednom pakovanju moglo bi da košta jedan evro.
Iako naši studenti na ovom takmičenju učestvuju već deset godina, ovo je prva pobeda.
Zanimljivo je i da je ekipa iz Srbije jedina koja dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije. U pobedničkom Rooftop timu su Anastasija Spasojević, Magdalena Sekulić, Nina Sinđelić i Stefan Terek, a inicijalnu ideju za proizvod su realizovali pod mentorstvom dr Ane Kalušević. Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije je obezbedilo snažnu podršku i pomoć za studentski tim kroz partnerstvo sa različitim institucijama, kompanijama i institutima.
NA PLOČICAMA DOMAĆI AJVAR I DžEM
DA su naši studenti vodili računa o svakom detalju pokazuje i način prezentacije. Iako su mogli pločice da premažu raznim slatkim i slanim kremovima svetskih marki, oni su se odlučili za domaći džem i srpski specijalitet, ajvar. Uz snek, oni su tako predstavili i namaze koji se tradicionalno koriste u našoj zemlji.
Preporučujemo
18 ZEMALjA JE GLASALO PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Ovo su pravi prijatelji Srbije (FOTO)
SRAMNA rezolucija o Srebrenici usvojena je danas u Generalnoj Skupštini UN, ali je na glasanju bilo više uzdržanih i protiv ukupno, nego onih zemalja koji su rezoluciju podržali.
23. 05. 2024. u 18:44
DRŽAVA PO DRŽAVA: Pogledajte ko je kako glasao o sramnoj rezoluciji o Srebrenici - više zemalja je nije podržalo nego što jeste!
SRAMNA rezolucija o Srebrenici usvojena je sa 84 glasa za, 19 glasova protiv, dok je 68 uzdržanih.
23. 05. 2024. u 17:49
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice
NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.
22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57
Komentari (1)