MITRIĆ 18 GODINA PRKOSI PRETNJAMA: Matić - Cilj nam je da izradimo program kako da u narednih nekoliko godina on bude siguran

V. Crnjanski Spasojević

05. 11. 2022. u 08:45

BEZBEDNOST stalnog dopisnika "Večernjih novosti" Vladimira Mitrića biće jedan od prioriteta u radu i Radne grupe za bezbednost novinara i Komisije za istraživanje ubistava novinara.

MИТРИЋ 18 ГОДИНА ПРКОСИ ПРЕТЊАМА: Матић - Циљ нам је да израдимо програм како да у наредних неколико година он буде сигуран

Foto TV Podrinje

Ovo je za naš list potvrdio Veran Matić, član oba tela, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine počinjene nad novinarima.

- Slučaj Mitrića specifičan je i do sada nismo imali nijedan sličan, jer pretnja traje jako dugo - punih 18 godina. Postoji pravosnažna presuda, ali njegova bezbednost i dalje je ugrožena - kaže Matić. - Cilj će nam biti da izradimo program kako da u narednih nekoliko godina on bude bezbedan, kako da dobije policijsku zaštitu i van teritorije PU Šapca, a pružićemo mu i pravnu pomoć da naplati ono što mu je sudskom presudom dosuđeno - troškove postupka i naknadu štete.

Vladimir Mitrić bio je na meti zbog tekstova koje je objavljivao o cvetanju kriminala s obe strane Drine, pljačkaškim privatizacijama i vezama kriminalaca sa pojedinim strukturama vlasti, još od početka devedesetih godina. Prvi put je fizički napadnut 2003, posle čega su mu tri puta demolirana kola, kao znak upozorenja, a što nikada nije rasvetljeno.

Napadač na njega, bivši šef policijske stanice Novi Beograd, ranije hapšen zbog reketiranja, osuđen je, ali ne za pokušaj ubistva, iako je sve ukazivalo na to, već za nanošenje teških telesnih povreda bejzbol palicom! Donete su četiri izvršne presude za isplatu troškova i naknadu štete, ali napadač ni dinara nije platio, a istraga ko su bili naručioci napada nije krenula sa mrtve tačke.

Vladimir Mitrić Foto O. Radošević

Nove pretnje i uvrede našem novinaru upućene su pre mesec dana, u restoranu "Cale", u centru Draginca kod Šapca, gde je svratio na povratku sa novinarskog zadatka. Jedan bivši policajac je, između ostalog, rekao da zna da će ga prethodni napadač "sigurno ponovo prebiti". Zbog ovoga su i sam Mitrić i novinarska udruženja tražili da tužilaštvo reaguje, posebno s obzirom na to da je naš kolega pod policijskom zaštitom od 2005. godine.

- Ta policijska zaštita se odnosi samo na teritoriju PU Šapca, tako da je moje kretanje praktično ograničeno - kaže Mitrić. - Kada idem preko granice, u BiH, imam svoje načine da se zaštitim, ali na teritoriji Srbije sam odgovoran za svoju bezbednost. Živeti pod stalnim obezbeđenjem i inače je teško, nemate slobodu, ni privatnost, imate osećaj kao da se svaki vaš kontakt prati. Pa ipak, to je jedini način kakve-takve zaštite, posebno u sredini u kojoj živim i radim. Čak i kada nije bilo saradnje između Srbije i BiH zbog rata i njegovih posledica, mafija je odlično sarađivala. O svemu tome sam pisao, kao i o slučaju ubistva Dade Vujasinović i kolege Milana Pantića, ali i onome što se dešavalo u policiji. Ne treba zaboraviti ni da su ubice Željka Ražnatovića i Ivana Stambolića upravo iz Loznice.

Pa ipak, iako je stanje ozbiljno, država, kako kaže, već 12 godina ne može da izabere šefa ovdašnjeg javnog tužilaštva.

Mitrić se u svom gradu sreo sa predstavnicima Stalne komisije za bezbednost novinara, Komisije za istraživanja ubistava novinara, Direkcije policije, novinarskih udruženja, Fondacije Slavko Ćuruvija i nadležnima iz Policijske stanice u Loznici i OJT u ovom gradu.

Izložio im je svoj slučaj i trenutnu situaciju, a prisutne je obradovalo to što su, posle najnovijeg napada na njega, policija, OJT i sud reagovali blagovremeno i profesionalno, o čemu je donedavno, kako sam kaže, mogao samo da mašta.

Ipak, zabrinjavajuće je to što je ovaj poslednji napad preko društvenih mreža podržao visoki starešina PU Mali Zvornik.

NAPADAČ ŽIVI "U NEMAŠTINI"

NA troškove sudskog postupka otišla mi je jednogodišnja bruto plata - kaže Mitrić, koji je gotovo bez nade da će ono što mu po zakonu i presudi pripada uspeti da dobije. Naime, kako dodaje, sud je utvrdio da je njegov napadač navodno "u nemaštini", pa od njega nije naplatio ni 20.000 dinara duga državi, iako se zna da ima prihode od različitih poslova.

PODRŠKA RASVETLjAVANjU UBISTAVA

ŠEF diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji je juče u Beču učestvovao na skupu posvećenom bezbednosti novinara, izjavio je da je nastojanje da se zaštite novinari sastavni deo demokratskog kapaciteta naše zemlje.

- U tom pogledu Srbija je preduzela aktivnosti koje idu čak i korak dalje. Tema slobode medija i zaštite prava novinara je veoma važna, a Srbija će na ovom planu nastaviti saradnju sa UN, UNESKO i EU, posebno sa OEBS-om - rekao je Dačić.

On je naglasio da postoji želja da se dođe do pune istine u slučaju nerešenih ubistava novinara, kao i da komisija koja se time bavi ima punu podršku.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)