KADA JE UGROŽENA BEZBEDNOST, SOCIJALNI RADNICI DELUJU PO HITNOM POSTUPKU: Devojčica koju je majka krvnički tukla na sigurnom (VIDEO)

Novosti online

27. 10. 2022. u 11:45

SVAKO dete kome su u porodici ugroženi zdravlje i bezbednost se po hitnom postupku izmešta iz roditeljskog doma. Zakon nalaže da se reaguje neodložno u roku od 24 sata, a tom prilikom se bez obzira na to da li su ostala deca zlostavljana ili ne, radi bezbednosti, i ona izmeštaju iz porodice.

КАДА ЈЕ УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ, СОЦИЈАЛНИ РАДНИЦИ ДЕЛУЈУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ: Девојчица коју је мајка крвнички тукла на сигурном (ВИДЕО)

Foto: Pixabay

Procedura nalaže da se uz asistenciju policije odlazi u porodicu, a dete se privremeno smešta ili kod srodnika, ako socijalni radnici procene da je bezbedno, kod hranitelja, ili u prihvatilište, što je najčešći slučaj u praksi.

- Mališani do tri godine privremeno se smeštaju u Zvečansku, dok oni od tri do sedam idu u prihvatilište za zlostavljanu decu - rečeno je "Novostima" u jednom beogradskom centru za socijalni rad.

- Ključna je procena ugroženosti deteta, a na licu mesta se donosi odluka o privremenom obezbeđenju njegovog smeštaja.

Ovakve situacije se, kako pokazuju iskustva, najčešće dešavaju kod roditelja koji imaju psihičke probleme ili probleme sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama. Socijalni radnici deluju po prijavi koje dolaze iz škole, bolnice, komšiluka, rodbine...

- Imali smo slučaj od pre par meseci kada su nas pozvali iz jedne beogradske bolnice pošto su primili dete sa ozbiljnim fizičkim povredama - kažu u centru.

- Odmah smo reagovali i mališan je iz bolnice prebačen u prihvatilište pošto je utvrđeno da su ga pretukli roditelji.

Centar za socijalni rad reaguje i u situacijama kada je ugrožena bezbednost dece migranata i stranih državljana, što u poslednje vreme nije redak slučaj kod nas.

Snimak uznemirio javnost

Podsetimo, snimak kako majka, za koju se kasnije ispostavilo da je S. Đ. (27) iz Grocke, krvnički tuče svoju ćerkicu, ubrzo se proširio društvenim mrežama i užasnuo sve koji su ga videli.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je odmah nakon saznanja o video-snimku na kome se vidi da majka tuče devojčicu sazvalo vanredni sastanak Grupe za koordinaciju i saradnju za Opštinu Grocka i u saradnji sa CSR i policijskom stanicom Grocka odmah preduzelo sve mere u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za predmetni događaj i zaštite maloletnog lica, saopštili su iz Tužilaštva.

Snimak izuzetno uznemirujuće sadržine možete pogledati klikom ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!