ANA BRNABIĆ: Vinča će biti svetski istraživački centar

Tanjug

12. 10. 2022. u 16:12

RADOVI na sanciji klizišta na arheološkom nalazištu Vinča - Belo Brdo će trajati do marta sledeće godine, a na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za uređenje neolitskog lokaliteta pobedio je domaći projekat studija AKVS Arkitekčr, najavljeno je danas u Vladi Srbije.

АНА БРНАБИЋ: Винча ће бити светски истраживачки центар

Foto: Tanjug

Na konferenciji za novinare premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da očekuje da će decenijama zapušteno nalazište Vinča - Belo Brdo posle uređenja postati "evropski i svetski centar za izučavanje neolita", kao i da se radi na tome da se ono nađe na UNESKO-voj listi.

- Nekima može da deluje da je projekat nedovoljno važan da se predsednik vlade bavi ovim. Nije istina zato što ovaj projekat ima mnogo veće i simboličko značenje. Pokazuje naš promenjen odnos prema kulturi, istorijskom nasleđu i potencijalima koje nismo ranije prepoznavali - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tokom proteke dve decenije je dozvoljeno da se 7.500 godina staro nasleđe svake godine obrušava u Dunav i da polako gubimo deo arheološkog nasleđa od neprocenjive vrednosti, a tek je pre nekoliko godina počelo da se razmišlja da je neohodna sanacija klizišta i čišćenje prostora od nelegalne gradnje.

Brnabić je rekla da će uređenje nalazišta u Vinči koštati oko tri miliona evra što je ocenila kao "ulaganje koje dugujemo generacijama koje dolaze".

- Tokom 2023. godine ćemo početi da radimo rekonstrukciju kanalizacione mreže i drenaže u sklopu sanacije klizišta. Grocka će imati novu kanalizacionu mrežu i mnogo bolje snabdevanje vodom - najavila je premijerka.

Brnabić je najavila da će biti napravljen kompleks koji će unaprediti lepotu života u to mestu, sa velikim parkom i biciklističkom stazom, kao i Vizitorskim centrom na samom nalazištu, što će sve usloviti da Grocka postane "potpuno drugačije mesto za život - neugledno područje Beograda će postati jedno od najvrednijih i najlepših".

Brnabić je napomenula i da se krenulo sa uklanjanjem nelegalno podignutih objekata na nalazištu, dodavši da će se ekspoze o radu nove vlade značajnim delom baviti projektom Vinča - Belo Brdo, napomenuvši da je neohodno završiti i rad na Medijani u Nišu, iskorisiti sav potencijal tvrđave u Kraljevu i Caričinog grada.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri