GUDURICA, BANATSKO SELO SA DVA MUZEJA: Poznato vinsko mesto kod Vršca čuva dela čuvenog austrijskog slikara

J. J. BALjAK

17. 09. 2022. u 10:20

ZA Guduricu, kod Vršca, kažu da je najvinogradarskije selo u Srbiji, jer ga okružuje više od hiljadu hektara plantaža vinove loze. Ono je i turistički brend tog kraja, budući da do njega vodi jedan krak nacionalne turističke rute "Put vina". Godišnje ga pohodi oko 10.000 domaćih i stranih gostiju.

ГУДУРИЦА, БАНАТСКО СЕЛО СА ДВА МУЗЕЈА: Познато винско место код Вршца чува дела чувеног аустријског сликара

Foto: J.J. B.

To, međutim, više nije jedina specifičnost ovog južnobanatskog sela, sa oko 1.000 stanovnika. Odnedavno može da se pohvali i sa dva muzeja: stalnom postavkom radova Roberta Hamerštila, slavnog austrijskog slikara i grafičara poreklom iz Vršca, i novu etnografsku postavku, koju je pripremilo Udruženja žena "Bogatstvo različitosti". Ono postoji devet godina i okuplja 12 članica, koje su ovog leta od lokalne samouprave prvi put dobile svoje prostorije i rešile da ih pretvore u seoski etnografski muzej.

- Hamerštilov muzej otvoren je 2010. u rodnoj kući njegove majke, gde se od tada nalazi i seoski Dom kulture. Broji tridesetak njegovih radova i depandans je Gradskog muzeja u Vršcu. Ponosni smo što smo u grupi svetskih muzeja koji baštine njegova dela - priča nam Vladimir Vučković, iz Gudurice, inače radnik vršačkog muzeja.

Stotinak metara dalje, u zgradi Mesne zajednice, otvoren je novi, Zavičajni muzej, koji prikazuje život sela od praistorije do danas.

- U Gudurici se živelo i pre 8.000 godina - ističe Vučković. - Samo dvestotinak metara od sadašnjeg naselja nalazi se praistorijski lokalitet, koji, uz druga arheološka nalazišta, ukazuje da je ovaj prostor od tada konstantno bio naseljen.

Ovi istorijski podaci, potkrepljeni fotografijama, prikazani su na panoima na samom ulazu u muzej. Istaknute su tu i crno-bele slike sa važnih seoskih događaja i iz svakodnevnog života meštana. U sledećoj prostoriji ambijentalno je prikazan izgled stare seoske kuhinje, u kojoj su žene sada izložile svoje domaće proizvode: oslikane medenjake, pekmez, slatko. A, lajtmotiv im je spavaća soba, koja je ujedinila čak 24 nacije.

- Pre Drugog svetskog rata ovde su živeli Nemci, a potom su se doselili kolonisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Svako od njih je doneo parče svog identiteta, koji smo i prikazale u ovoj etno-sobi. Spojili smo nemački alt-dojč stil sa srpskim ćilimom, slovenačkim i makedonskim vezom, dalmatinskom ćebadi. Po tome se i razlikujemo od ostalih etno-postavki u zemlji - kaže Silvana Peretić iz Udruženja.

U postavci su skupi eksponati, koje su dobile zahvaljujući dobrim ljudima, kako bi brojni turisti, kada u Guduricu dođu sa namerom da kušaju vina, videli da to selo ima i bogatu multikulturnu tradiciju.

BIJENALE GRAFIKE

U ČAST Roberta Hamerštila, koji je prevashodno bio grafičar, Gradski muzej u Vršcu pokrenuo je međunarodno bijenale grafike. Ono se održava i u Vršcu i u Gudurici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024