PRIŠTINA DA PRIMENI DOGOVOR O ZSO: Borelj odgovorio na poslaničko pitanje o Briselskom sporazumu

M. St.

05. 08. 2022. u 06:10

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj pozvao je juče Prištinu da primeni odredbu Briselskog sporazuma koja se odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

ПРИШТИНА ДА ПРИМЕНИ ДОГОВОР О ЗСО: Борељ одговорио на посланичко питање о Бриселском споразуму

Foto AP

Borelj je podsetio da obe strane moraju da ispune svoje međunarodne obaveze i istakao da su i "Kosovo i Srbija" dogovorile ZSO.

- Sporazum je ratifikovao kosovski parlament i Kosovo treba da ispuni svoju pravnu obavezu i primeni je bez odlaganja - rekao je Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta.

- One, takođe, moraju da učine suštinske napore da postignu sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je ključno na njihovom evropskom putu - rekao je Borelj.

Povodom ZSO oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je upitao nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea zašto Nemačka nije učinila ništa povodom ZSO, reagujući na Rodeovu objavu na "Tviteru" u kojoj navodi da je odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim kartama legitimna.

- Predstavnik Nemačke ne govori istinu. Kako je ukidanje neutralnog statusa KS tablica od strane Prištine legitimno? Kako je legitimno konfiskovati lična dokumenta Srba na KiM? Gde to piše?

Nemački ambasador u Prištini je ranije na "Tviteru" napisao:

- Drago mi je da sam sa Vljosom Osmani razgovarao o aktuelnim dešavanjima, uključujući i

Odluku o odlaganju sprovođenja o registarskih tablicama i dokumentima do 1. septembra. Podvukao sam da su odluke legitimne, u skladu sa Briselskim sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!