FREDERIK EŠTON SE ZVAO - MITAR: Muharem Bazdulj o procvatu stripa i vesternizaciji popularne kulture (VIDEO)

J. S.

08. 07. 2022. u 22:28

NOVO predavanje u okviru serijala Arheologija Atlantide, Muharem Bazdulj posvećuje čoveku sa čijim su se angažmanom ljudi na prostoru bivše Jugoslavije često sretali, nesvesni njegovog pravog imena.

ФРЕДЕРИК ЕШТОН СЕ ЗВАО - МИТАР: Мухарем Баздуљ о процвату стрипа и вестернизацији популарне културе (ВИДЕО)

Foto: A. Šemić

Za lik i delo Mitra Miloševića važan je i kontekst u kom pregnuća ovog svestranog umetnika dolaze do izražaja, budući da je reč o periodu „vesternizacije popularne kulture" koji je nastupio nakon što je Jugoslavija izašla iz sovjetske sfere.

Pojava i procvat stripa i žanrovske književnosti, dva ključna punkta na prostoru Jugoslavije, imali su u velikim novinskim kućama – „Vjesnik" u Zagrebu i „Dnevnik" u Novom Sadu. Osnivač edicije „Lunov Magnus Strip" u „Dnevniku" u okviru koje je izašlo 997 brojeva bio je upravo Milošević, koji je čuvenog junaka Luna ovekovečio u 74 romana i tridesetak stripova.

Bazdulj navodi da je jugoslovenska popularna kultura više bila italijanizovana nego amerikanizovana i da je, osim u stripovima izdavačke kuće Boneli u okviru pomenute edicije, lep umetnički trag Italije ugrađen i u brojna kinematografska ostvarenja sa ovih prostora. 

Mitar Milošević imao je zanimljiv život koji je većim delom i danas neistražen – nakon priključivanja partizanskom pokretu istakao se kao hrabar borac, iz rata je izašao sa oficirskim činom, a novinsku karijeru je počeo kao reporter pijačnog barometra. Imao je brojne pseudonime, od kojih je najpoznatiji Frederik Ešton. Miloševićevi romani imali su ogromne tiraže – 10 miliona primeraka prodato je samo u Jugoslaviji, a kako je reč o delima koja su išla od ruke do ruke, može se pretpostaviti da je u to vreme Miloševića čitalo 100 miliona ljudi.

Bazdulj ističe kako su pojedinosti koje su danas poznate o životu ovog kulturnog delatnika u najvećoj meri rezultat retkih intervjua, tokom kojih je o sebi otkrio da ne puši i ne pije, a da nakon infarkta nije više sposoban da roman napiše za sedam dana i da mu je zbog srčanih smetnji potrebno mesec dana da oblikuje jedno delo.

Predavanje Muharema Bazdulja „Mitar Milošević: Kralj ponoći, prosjak zore" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)