KIRIJU ULAŽU U LAGODNI BORAVAK: "Novosti" u beogradskom domu učenika "Patrijarh Pavle"

Branka Borisavljević

26. 06. 2022. u 09:30

DOM učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u Beogradu jedina je ustanova tog tipa u Srbiji, u kojoj će sve sobe biti klimatizovane.

КИРИЈУ УЛАЖУ У ЛАГОДНИ БОРАВАК: Новости у београдском дому ученика Патријарх Павле

Foto: D. Milovanović

Ali, to nije sve. Ova obrazovna ustanova je školski primer kako sposoban direktor donosi rezultate. Pored postavljanja klima-uređaja, obavljeno je gletovanje, krečenje, zamenjen laminat i nameštaj u sobama, napravljen letnjikovac i pokriven deo terase, a uskoro će đaci dobiti i teretanu na otvorenom. Ranije je već renoviran restoran, kojeg se ne bi postideli ni prestižni hoteli, a đaci imaju na raspolaganju i bazen, renoviranu sportsku salu, balon plus, višenamenski teren za tenis, odbojku i košarku.

Prema rečima Saše Rokvića, direktora Doma učenika "Patrijarh Pavle", kompletno su renovirane 53 muške sobe u internatu i postavljene klime. Posao se nastavlja dok se sve 153 sobe ne srede. Stanarima je dostupan internet, uključujući i onaj bežični, zamenjena je kompletna ograda i stavljena nova kapija. Trenutno se rade solarni paneli na krovu, za koje je Ministarstvo prosvete dalo 14 miliona dinara.

- Ulažemo u dom jer želimo da deca koja dođu iz cele Srbije ovde osete kućnu atmosferu i da im u lepom sećanju ostanu četiri godine boravka - kaže Rokvić.

- Novac za plate i održavanje daje Ministarstvo prosvete, a iz sopstvenih prihoda finansiramo poboljšanje uslova života u domu. Vikendom, tokom zimskog i letnjeg raspusta, radimo kao hostel i puni smo do septembra. Dolaze nam sportski klubovi, folklorna društva, učesnici raznih seminara. Podižemo učenički standard tako da možemo da se takmičimo sa najboljim đačkim internatima ne samo u Srbiji već u celom regionu.

On ističe da u domu nema mesta za monotoniju. Đaci imaju na raspolaganju sve uslove za učenje i za kvalitetno korišćenje slobodnog vremena - klub, biblioteku, sportske terene, sekcije. Posebno su ponosni na domsku televiziju Đak, gde su učenici novinari zajedno sa vaspitačima i stručnim saradnicima.

- Trpezarija, koja je izgledala kao radnička kantina, preuređena je u moderni restoran za mlade, čija slika krasi sajt poznate italijanske firme za nameštaj - navodi Rokvić.

- Osim obedovanja, učenici tu mogu da se druže, gledaju televiziju. Kuhinja je potpuno obnovljena, kupljena nova oprema i uveden standard 22000, najviši za ispravnost i bezbednost hrane. Podrum je preuređen i izdat Fitnes-centru, koji plaća zakup i komunalne troškove, a zauzvrat naši đaci imaju besplatne termine za vežbanje. Isto je i sa bazenom, gde se organizuje besplatna obuka neplivača, pošto ih je dosta među našim učenicima. Novac od zakupa takođe se ulaže u sređivanje.

Kako učenici ne bi provodili vreme po obližnjim kafićima, dobili su i moderan kafe-klub, u kome po simboličnim cenama mogu da popiju kafu i sokove. Đaci su prošle godine imali priliku da se upoznaju sa Novakom Đokovićem, koji je otvorio renovirane multifunkcionalne terene. U poslednje četiri godine u domu je urađeno više nego u protekle dve decenije.

DOM ZDRAVLjA I MORE

U sklopu doma je i dom zdrvalja za stanare doma, ali mogu doći i ostali srednjoškolci, kao i građani. Ova ustanova je u sastavu Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika železnice Srbije.

Dom je bratimljen sa Pomorskom školom iz Kotora, a zaposleni iz Beograda odlaze besplatno sedam dana na more i obratno.

LIČNA KARTA

U DOMU su smeštena 642 učenika, a smeštaj i ishrana plalća se 5.300 dinara mesečno. Đaci moraju biti u sobama do 22 časa. Kršenje pravila se toleriše dva puta, a potom sledi - iseljenje. Stanari su učenici 42 srednje škole i gimnazije, koji su školovanje nastavili u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri