OPREZNO NA LETOVANJU: Zbog godišnjih odmora moguć veći broj zaraženih majmunskim boginjama

I. Kovačić

24. 06. 2022. u 08:05

BROJ zaraženih majmunskim boginjama u Srbiji mogao bi da se uveća u sezoni godišnjih odmora, upozoravaju epidemiolozi.

ОПРЕЗНО НА ЛЕТОВАЊУ: Због годишњих одмора могућ већи број заражених мајмунским богињама

Foto P. Mitić

Poseban oprez se savetuje ako se putuje na egzotične destinacije, poput centralne i zapadne Afrike - endemska područija ovog virusa.

Doktor Slavica Maris, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograda i načelnica Jedinice za zarazne bolesti, kaže da razloga za strah ipak nema, jer naši građani masovno letuju na destinacijama koje su epidemiološki bezbedne:

- U Grčkoj su do sada registrovana svega dva importovana slučaja majmunskih boginja, dok u Hrvatskoj i Turskoj nije registrovan nijedan. Dakle, malo je verovatno da će se naši građani zaraziti u ovim zemljama i doneti virus kući.

Ipak, epidemiologe zabrinjava činjenica da bi putnici iz zemalja Evropske unije, koji mnogo masovnije putuju u egzotična područja, mogli da prošire virus po Evropi, čime bi i Srbija bila ugrožena.

- S obzirom na to da je seksualni put prenosa majmunskih boginja u neendemskim zemljama dominantan put, ukoliko se tokom boravka na odmoru izbegavaju rizični seksualni kontakti, rizik za obolevanje od ovog virusa boravkom u stranim državama je minimalan - ističe dr Maris.

Dr Slavica Maris, Foto Printskrin

Prema dostupnim podacima, nedavno potvrđeni slučaj majmunskih boginja kod muškarca koji je doputovao iz Nemačke je bio prvi slučaj ove zaraze u Srbiji.

- Činjenica je da masovna putovanja doprinose povećanju rizika da importujemo još zaraženih, pa se zato i apeluje na odgovorno ponašanje - kaže naša sagovornica.

Na zvaničnoj stranici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) savetuje se i oprez tokom boravka na brojnim letnjim festivalima i drugim masovnim okupljanjima, jer se majmunske boginje prenose i dodirom kože o kožu.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je navela da osobe mlađe od 40-50 godina mogu da budu podložnije majmunskim boginjama jer nisu zaštićene vakcinacijom protiv velikih boginja, koja je bila zastupljena dok ova bolest nije iskorenjena.

Najviše zaraženih u Britaniji

PREMA poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije s početka ovog meseca globalni rizik od majmunskih boginja je procenjem kao umeren. U prilog te tvrdnje izneli su podatak da su majmunske boginje potvrđene u 780 slučajeva u zemljama u kojima se on obično ne nalazi. Najviše zaraženih registrovano je u Velikoj Britaniji, njih 207.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas