RODE BAŠ VOLE DA ŽIVE U TARAŠU: Banatsko selo posvetilo jedan dan velikim belim pticama po kojima je poznato

B. Grujić

13. 06. 2022. u 10:22

SELO Taraš u Banatu pored Tise, jedno od najstarijih na ovim prostorima, ljubomorno čuva svoje rode po kojima je poznato.

РОДЕ БАШ ВОЛЕ ДА ЖИВЕ У ТАРАШУ: Банатско село посветило један дан великим белим птицама по којима је познато

Foto B. Grujić

Ponosni su pre svega na Prvoja, koji se kao vesnik proleća, uvek prvi vrati iz Afrike, ali i na sve ostale ptice ove vrste, koje u svojim gnezdima brinu o mladuncima.

Taraš je selo u kojem se gnezdi najviše parova belih roda u Srbiji. Gotovo na svakom taraškom električnom stubu se nalazi jedno aktivno gnezdo roda, a jedna od atrakcija sela je i "Ulica roda".

Zbog svega ovoga Taraš je 2015. godine poneo titulu Evropsko selo roda.

Na tradicionalnoj manifestaciji "Dan taraških roda", u pitomom selu sa manje od hiljadu duša, u kojem se inače retko kada nešto bitno dešava, okupio se veliki broj dece i odraslih, ali i ljubitelja prirode, koji su iz Novog Sada, Bečeja, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, došli da uživaju u idiličnoj prirodi i posebnom fenomenu odomaćenih roda.

- Deca su crtala, učestvovala u kvizu znanja o rodama i družila se uživajući u lepom zajedničkom kolu koje smo odigrali - kaže učiteljica mališana iz Novog Sada. Oni redovno dolaze na ekskurziju baš kada je "Dan taraških roda".

Mirni, ušuškani sokaci, sa načičkanim gnezdima na vrhu bandera, potvrdili su reputaciju sela kao mesta kojem se rode rado vraćaju svakog proleća.

- Niko sa sigurnošću ne može da objasni zašto rode toliko vole Taraš, verovatno im prija blizina vode, Tisa je tu na nekoliko desetina koraka - kaže čika Mile, dok sa drugarima na klupi u centru bezbrižno ćaska o uobičajenim dnevnim temama, uz napomenu da ima utisak da svaka roda koja sleti u Taraš, tačno zna gde je njeno gnezdo.

- Zanimljivo je to što rode funkcionišu kao porodica, tate u naletima donose hranu, dok su mame rode u gnezdima i čuvaju svoje mlade - dodaje sredovečni meštanin "Ulice roda" u Tarašu, ponosno pokazujući ogromno gnezdo sa dve odrasle i četiri mlade rode, tik ispred njegove kuće.

Više hiljada znatiželjnih posetilaca, pohrlilo je uzanim drumom u Taraš, a u centru sela je održan niz dečjih kreativnih radionica. Nastupila su i deca iz folklorne sekcije lokalnog Kulturno-umetničkog društva, tako da je čitav dan protekao u znaku roda, dečje pesme i igre.

Vraćaju se svake godine

- RODE su se vratile i kod nas ih, uz Prvoja, već prvih dana proleća, uvek ima - ponosno poručuju iz udruženja "Taraške rode", aludirajući na popularnu TV seriju "Vratiće se rode", gde je u pisanju scenarija učestvovao poznati glumac iz Zrenjanina Branimir Brstina, koji je maestralno tumačio lik učitelja Milenka, koji je najviše brinuo hoće li se rode vratiti u banatsko selo Barandu.

NA OSMATRAČNICI

- BILI smo na osmatračnici, ali i ispod gnezda gde je mama roda sa svojim mladuncima bila u gnezdu, a onda je odnekud doleteo i tata roda, donoseći ručak - ushićeno priča Maša, učenica drugog razreda osnovne škole iz susednog Elemira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...