I JEZIK I NORME: U Subotici predstavljena prva gramatika Bunjevačkog

J. LEMAJIĆ

11. 06. 2022. u 09:33

POSLE uvođenja bunjevačkog u službenu upotrebu u Subotici, ova nacionalna manjina dobila je i gramatiku svog jezika. Reč je o prvoj kompletnoj gramatici ovog jezika.

И ЈЕЗИК И НОРМЕ:  У Суботици представљена прва граматика Буњевачког

Foto subotica.com

Prva kompletna gramatika na ovom jeziku, čiji su autori dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, i prof. dr Žarko Bošnjaković, predstavljena je u čitaonici subotičke Gradske biblioteke.

- Važnost "Gramatike bunjevačkog jezika" proizilazi iz činjenice da Bunjevci na ovim prostorima žive već četiri veka. U knjizi su opisana gramatička pravila, a u toku je rad na pravopisu koji možemo očekivati krajem godine - objašnjava Kujundžić Ostojić.

Za koautora ovog izdanja, prof. dr Žarka Bošnjakovića, rad na ovoj gramatici bio je veliki izazov, jer je radu pristupio kao neko ko nije pripadnik bunjevačkog naroda.

- Uvid u strukturu jezika stekao sam tako što sam čitao sve moguće, od novina, romana, knjiga, sve čemu sam imao pristup. Po vokaciji sam istoričar jezika, dijalektolog, balkanolog i pokušao sam da sve to primenim u ovoj gramatici - kaže Bošnjaković.

- Najizazovnije je bilo sakupiti građu koja je bila neujednačena, često se odstupalo od neke uobičajene prakse i norme. Sa druge strane, najveća prednost je bila što je jednom jeziku pristupio neko ko je autsajder. Pošto nisam izvorni govornik mislim da sam uočavao mnogo više interesantnih stvari od nekoga ko govori bunjevački jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)