BEOGRAD JE TOPLOTNO OSTRVO: Meteorolog Todorović otkrio kakvo nas leto čeka, u maju smo oborili rekord

Novosti online

10. 06. 2022. u 09:45

LETNjE temperature obradovale su nas početkom nedelje, ali kako je sedmica odmicala, sunce su zamenili oblaci, a pojedine delove zemlje zahvatilo je pravo nevreme sa olujom, kišom i gradom.

БЕОГРАД ЈЕ ТОПЛОТНО ОСТРВО: Метеоролог Тодоровић открио какво нас лето чека, у мају смо оборили рекорд

Novosti

Uništeni su zasadi malina, čija berba treba da počne ovih dana, a bilo je štete i na ostalom voću i usevima.

Nedeljko Todorović, meterolog, rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je poslednjih meseci bila prava suša, u maju je bilo malo kiše, a jun je počeo sa kišama, što je normalno za jun.

- Raspodela padavina je neujednačena, u nekim mestima je pala količina kiše za sat vremena kao za ceo mesec, a negde ništa - naveo je meteorolog.

Komentarišući pojavu grada koji je uništio voće, rekao je da analize pokazuju da je u zapadnim i južnim delovima Srbije veća verovatnoća za pojavu nevremena i grada. Naveo je primer da je u Ivanjici prosečna pojava grada tri, dok je u Beogradu jedan.

- Prošle godine jun je bio sušni, sa manjkom padavina, u Beogradu je palo samo trećina kiše u odnosu na prosek. Prošlo leto je bilo sušno, ali je zato 2020. pala tri puta veća količina padavina - napomenuo je Todorović.

Istakao je da je jun poznat kao mesec koji ima najviše padavina, ali su one neravnomerno raspoređene.

- U zimskim mesecima imamo padavine ravnomerno raspoređene, ali tokom leta nije tako - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, danas i sutra mogu se očekivati lokalne pojave kiše i grmljavine, praćene olujnim vetrom, južno od Save i Dunava.

- Naredna dva dana imamo uslove za pojavu nevremena, ali ne može se predvideti koja mesta će zahvatiti - rekao je Todorović i dodao da smo imali situaciju da je u Košutnjaku padala kiša, ali u centru Bograda ništa.

Napomenuo je da je Beograd toplotno ostrvo zbog betona, i prognozira da se u pojedinim delovima Beograda mogu očekivati padavine.

- Vremenske prilike su nepredvidive. Kiša je potrebna, bolje je da pada, makar se negde i platio ceh prirodi. U maju smo imali datumski rekord po visini temperature, a prošle godine je to bio 24. jun sa 38,7 stepeni - istakao je meteorolog.

Todorović je napomenuo da je ekstremno toplih dana preko 35 stepeni prošle godine bilo 19 u Beogradu, a prosek je pet, biće ih i ove godine, ali će leto biti manje toplo nego prošlo, sa manje ekstremno toplih dana.

BONUS VIDEO:

DA LI STE SE UŽELELI PLAŽE?: Danas počinje sezona kupanja na Adi Ciganliji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri