PRIZREN JE TEMELJ NAŠE DRŽAVNOSTI: U manastiru Sveti arhangeli, zadužbini cara Dušana, mladi sa čitavog Kosmeta igrali i pevali

D. ZEČEVIĆ

30. 05. 2022. u 09:57

VESELI se, srpski rode, "Sa Kosova zora sviće"... i druge pesme u kojima se spominju Kosovo i Metohija orile su se u nedelju uz kolo koje je u dvorištu manastira Svetih arhangela kod Prizrena igralo oko 700 dečaka i devojica, učesnika 21. dečje smotre folklora "U susret Vidovdanu".

ПРИЗРЕН ЈЕ ТЕМЕЉ НАШЕ ДРЖАВНОСТИ: У манастиру Свети архангели, задужбини цара Душана, млади са читавог Космета играли и певали

Foto Privatna arhiva

Organizatori ovog događaja, Savez amatera KiM, Dom kulture "Gračanica" i bratstvo manastira Svetih arhangela, ističu da je na smotri učestvovalo 16 kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa, igrala su i pevala deca iz Štrpca, Velike Hoče, Gotovuše, Goraždevca, Prilužja, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana, Raniluga, Berivojca, Babinog Mosta, Kosovske Kamenice...

- Ovom manifestacijom zapravo čuvamo srpsku kulturu i tradiciju, jer ovde, na temeljima naših predaka, dovodimo naše potomke. Želimo da kroz jedan ovakav vid igranja i pevanja podsećamo na naše vrednosti i da deca na najdirektniji način to dožive. I da vraćamo sećanje, pamćenje, jer ovo je zaista temelj državnosti Srbije. Nemanjići su ostavili temelje za veki vekova i mi smo dužni da dolazimo gde su bili oni, jer to je država Srbija - istakao je Đorđe Lakušić, predsednik Saveza amatera folklornih društava Kosova i Metohije.

Naglašavajući da moramo da čuvamo vrednosti našeg naroda, Lakušić smatra da će deca, učesnici smotre, pamtiti ovaj dan po mnogo čemu: igri, pesmi i druženju u zadužbini cara Dušana. Upravo zato, kazao je on, najmlađi moraju stalno obilaziti manastire jer će tako učiti o našoj istoriji o kojoj im se, dodaje, uvek mora pričati.

Foto Privatna arhiva

- Mislim da je pravi odabir da se ova dečja smotra odvija ovde i da se tu tradicionalno održava i u narednom periodu. Ovo je idealno mesto pored Bistrice koje može da primi više od 700 dece koja učestvuju u kulturno-umetničkom programu zajedno sa svojim koreografima, roditeljima i prijateljima - kazao je Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica".

On je podsetio da je ovo peti put da se Dečja smotra folklora održava u porti manastira Sveti arhangeli, gde su u subotu, pored izvornog stvaralaštva, održane i kreativne radionice u slikarstvu i poeziji.

Foto Privatna arhiva

- Ovo je sedma godina zaredom kako u okviru manifestacije "U susret Vidovdanu", pored kulturno-umetničkih društava, imamo i likovnu koloniju i literarnu sekciju - napomenula je Maja Todić, slikarka iz Gračanice, pojasnivši da je tema za crtanje slobodna, ali da deca uglavnom biraju motive fresaka, ikona, narodnih nošnji, motive manastira...

Ceo događaj podržali su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja.

KOLO POSLE VENČANjA

Foto Privatna arhiva

OSIM u dvorištu manastira Svetih arhangela, u subotu se vilo kolo i u porti hrama Svetog Đorđa u Prizrenu gde je, posle dužeg perioda, obavljeno venčanje. Kako je preneo RTK 2 na srpskom jeziku, dvoje mladih, potomci uglednih prizrenskih porodica, venčali su se uz liturgiju u ovoj crkvi. Zoranu i Lazara, koji je rođen u Švajcarskoj a čiji su roditelji iz Prizrena, baš kao i Zoranini, spojio je ovaj carski grad, zavičaj njihovih roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)