KOJI SU SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA? Srpski virusolog otkriva - Počinje sa temperaturom i bolom u mišićima

Tanjug

29. 05. 2022. u 15:01

KLINIČKA slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

КОЈИ СУ СИМПТОМИ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА? Српски вирусолог открива - Почиње са температуром и болом у мишићима

Foto: Shutterstock/Jutjub/K1 Televizija

Ona je naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od korona virusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu - kazala je Kuljić Kapulica.

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na variočele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod variočele su osipi u različitom stadijumu.

Doktorka je podsetila da je jedan nigerijski infektiolog pre 30 godina napomenuo da bi majmunske boginje, koje u njegovoj zemlji predstavljaju problem, mogle da postanu problem u svetu, ali da nema mesta panici.

- Ne treba da paničimo, jedan poznati infektolog je krajem 60-ih godina rekao da knjigu infektivnih bolesti treba zatvoriti, a drugi mu je odgovorio da je rat dobijen na drugoj strani. Mi smo imali pojavu novih bolesti i sve su prolazile - kazala je Kapulica.

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od korona virusa.

Rekla je da su Poks virusi stabilni i da ne mutiraju, već da je to samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da, poručila je, apsolutno nema mesta panici.


- Neće imati razmere Kovida 19, ali će epidamija ovog virusa sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa - zaključila je Kuljić Kapulica za K1 televiziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a